Ziarulring.ro: Toamnă fără scumpiri? Când s-ar putea reduce TVA la carne

 

Dragos-FrumosuÎn mai toţi anii trecuţi, toamna ne-a adus un val de scumpiri. Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, anul acesta nu există premise pentru creşteri de preţuri, mai ales că se apropie campania electorală prezidenţială. Acesta ne-a spus şi când s-ar putea aplica măsura reducerii TVA la carne.

Nu se prognozează nimic care să ducă la creşteri de preţuri la alimente în toamnă şi nici nu cred să fie ceva influenţe privind creşteri la motorină, la gaze. E campanie electorală, până la 1 ianuarie nu cred să crească preţurile la ceva„, a declarat el. În ceea ce priveşte legumele şi fructele de import, preţurile ar putea fi la fel ca anul trecut. „Aici nu vor fi neapărat creşteri de preţuri, cursul euro a scăzut un pic şi guvernatorul BNR a zis că va rămâne cam la nivelul acesta până la sfârşitul anului”, a mai precizat Frumosu.

 

COR_0435Dragoş Frumosu ne-a spus că luna viitoare se va face o analiză a impactului reducerii TVA la pâine, în funcţie de care măsura s-ar putea extinde la carne. „Din punctul nostru de vedere, există premise pentru ca acest lucru să se întâmple. Din punctul de vedere al guvernului, mă gândesc că până acum a fost o promisiune politică. Eu voi face parte din categoria producătorilor şi procesatorilor de carne din România care vor avea reacţii foarte dure dacă guvernul nu-şi ţine promisiunea. Nu văd ca măsura să fie pusă în practică mai devreme de 1 martie 2015. Însă intenţionăm să facem, împreună cu patronatele, presiuni mari în următoarea perioadă faţă de o promisiune certă, în scris, de scădere a TVA la carne. Ştim cu toţii că guvernanţii trebuie forţaţi în campanie electorală. Foarte important este ca noi să obţinem o ordonanţă de urgenţă care să stipuleze scăderea TVA la carne chiar cu 19%, adică să rămână la 5% la carne, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie. Depindem de Ministerul Finanţelor şi de premier, nu de FMI”, a mai afirmat Dragoş Frumosu.

 

Peter Nagy, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, ne-a explicat că „se fac demersuri”, fiind făcute adrese, însă Ministerul Finanţelor poate lua o decizie în privinţa reducerii TVA la carne. „Când iei o asemenea decizie, trebuie să fie foarte bine fundamentată, să se ştie în ce măsură influenţează impactul bugetar. Nu văd să se aplice reducerea TVA din acest an”, consideră acesta. „Orice creştere de preţuri ar putea să ducă cert la o scădere de vânzări” a mai declarat Dragoş Frumosu, preşedintele FNSIA.

 

Sursa: www.ziarulring.ro

Tags: , , , ,