Zf.ro: Românii dau peste 60% din bani pe mâncare, utilităţi şi carburant

 

consum raport insUn român cheltuie lunar pe mân­care şi băuturi non-alcoolice circa 100 de euro, respectiv 28% din venitul său, în timp ce un polonez alocă pentru aceste cheltuieli 92 de euro, ceea ce înseamnă doar 14% din salariul mediu net lunar.

Datele arată că românii alocă cea mai mare pondere din venitul lunar pe mâncare – puţin peste un sfert -, de două ori mai mult decât un ceh şi de trei ori mai mult decât un neamţ. Astfel, deşi preţurile alimen­telor sunt aliniate celor din alte state europene, salariile sunt cele care au rămas în urmă.

”România are salarii mici și TVA la alimente mare. Pentru a se echilibra situația ar trebui în primul rând redusă TVA la toate alimentele, după modelul de la pâine. Pentru ca salariile să crească semnificativ, sunt necesare investiții masive, la nivelul din anii de boom, 2006-2008”, spune Alexandru Vlad, directorul executiv al Selgros Cash&Carry

TVA mare, prețuri mai mari

În România, cu excepția produselor de panificație, TVA este de 24%. Prin comparație, în Polonia, cea mai dezvoltată economie din regiune, TVA diferă în funcție de categoria de produse. Astfel, la carne, legume și lactate este de 5%, în timp ce la conserve, produse de igienă personală și la scutece este de 8%, iar la țigări, cafea și produse de îngrijire a locuinței este de 24%.

În acest context, un român plătește 0,88 Euro pentru un litru de lapte, față de 0,61 Euro, un polonez.

În cazul pieptului de pui, diferența este chiar mai mare, de la 4,11 Euro pe kilogram pe piața locală, la 3,84 Euro/kg în Polonia.

Sursa: www.zf.ro

Tags: , , ,