www.bursa.ro: Industria cărnii vrea TVA de 5%, începând cu 2015

 

tva-ssPotrivit reprezentanţilor acestora, procesatorii nu pot creşte producţia din cauza impozitelor ridicate. Ţara noastră se numără printre ţările cu cea mai mare TVA la carne, fiind depăşită doar de către Danemarca (TVA de 25%). În Marea Britanie, Irlanda şi Malta, TVA la carne este 0, în Polonia, Croaţia şi Cipru de 5%, în Franţa – 5,5%, în Portugalia, Belgia şi Olanda – 6%, în Germania – 7%, în Ungaria – 18% şi în Bulgaria – 20%, au arătat reprezentanţii din industria alimentară. Diferenţa atât de mare între TVA de la noi şi TVA de la vecinii noştri europeni scade considerabil competitivitatea producătorilor români.

„Aşa cum era şi normal, marii procesatori din vestul ţării au început să cumpere carne de peste graniţă, pentru că este mai ieftină. Crescătorii din zonă, care sunt acum ameninţaţi de faliment, aşteaptă ca statul să ia măsuri pentru ameliorarea situaţiei”, susţin reprezentanţii sectorului şi iniţiatorii campaniei „Taie TVA!”.

Potrivit acestora, reducerea TVA pentru carne şi produsele din carne este şi o bună soluţie de luptă împotriva evaziunii fiscale, care în prezent depăşeşte 450 de milioane de euro. Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, a explicat: „Trebuie să ne asumăm realist o foaie de parcurs. Vor fi europarlamentarele şi este limpede că, în următoarele 30-45 de zile, politicienii vor fi puţin dispuşi să aibă un dialog pe teme tehnice cum este scăderea TVA. Urmează misiunea FMI din vară, iar până atunci există suficient timp pentru ca noi, asociaţiile, împreună cu partenerii noştri – Camera Consultanţilor Fiscali şi Asociaţia Marilor Reţele de Supermarketuri – să construim un document de suport. Va fi o primă intervenţie a guvernanţilor către partenerii internaţionali”.

tva7Totodată, potrivit domniei sale, o scădere de TVA de la 24% la 5% înseamnă 19 puncte procentuale relative la valoarea adăugată, care reprezintă o reducere a produselor la raft cu 15%. „Potenţiala reducere de preţ generează suficientă marjă ca noi, procesatorii, comercianţii şi producătorii, să putem să ne ajustăm valorile, respectiv vânzarea, iar pe lanţ să se obţină preţuri mai mici pentru consumatori, venituri mai bune pentru noi şi venituri mai mari la buget”, a mai spus Alexandru Jurconi.

Următorul eveniment organizat de asociaţiile din industria cărnii va avea loc în luna iunie, împreună cu factorii guvernamentali. Valoarea pieţei totale de carne, respectiv carne de pui, de porc şi preparate, este estimată la 3,2 miliarde de euro.

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta: „Orice impozit pus pe mâncare este unul ticălos”

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, a criticat dur taxa pe valoare adăugată percepută pentru alimente. Domnia sa consideră că orice creştere de impozit pe alimente este o greşeală paradoxală. „Un impozit pe mâncare este un impozit ticălos pentru că orice cetăţean are dreptul de a cumpăra orice doreşte la un preţ rezonabil ca să supravieţuiască. Cred că o scădere rapidă a TVA la carne va aduce un consumator mai fericit, Guvernul va avea mai mulţi bani şi industria alimentară românească va putea concura cu industriile similare din Europa. România rămâne ca o insulă cu una dintre cele mai mari taxe pe valoarea adăugată din Europa”, a declarat reprezentantul Romalimenta.

Ioan Ladoşi, APCPR: „Avem cel mai mic preţ la carne din Europa”

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, România are la carne cel mai mic preţ din Europa, la poarta fermei, respectiv 4,5 -5,8 lei pe kg. „Mulţi cumpără carne din Ungaria, unde TVA este 5%, nu 24%, dar şi din cauza evaziunii fiscale. Dacă nu gândim pe termen mediu şi lung o să ajungem o ţară de consumatori”, a spus domnia sa.

Reprezentanţii companiilor şi cei ai patronatelor de profil consideră că reducerea TVA la carne, preparate din carne şi peşte este cea mai importantă măsură ce ar trebui aplicată în perioada următoare şi care ar putea avea efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, mai ales că sectorul se confruntă şi cu o evaziune fiscală pe măsură, respectiv de 40% din piaţă. Campania este susţinută de Federaţia Naţională PRO AGRO împreună cu Asociaţia Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), în colaborare cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Sursa: www.bursa.ro

Tags: , , , , , , , , , , ,