VIDEO TVR 2: Producătorii din industria cărnii cer reducerea TVA de la 24% la 5%

 

Producătorii din industria cărnii cer reducerea TVA de la 24% la 5%. Solicitarea a fost trimisă FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Eurpene. Calculele făcute de procesatori arată că măsura ar duce la ieftinirea produselor din carne cu până la 15 procente. Ei atrag atenția că actuala TVA, de 24%, încurajează evaziunea fiscală, iar statul pierde anual peste 450 de milioane de Euro. Mai mult, este pusă în pericol sănătatea românilor, pentru că produsele vândute pe piață de firmele evazioniste nu sunt verificate.

A plăti taxe la stat poate fi împovărător, dar a nu le achita este o infracțiune. Cu ce argumente susțin producătorii reducerea evaziunii la carne explică, la Analiza Zilei, președintele Federației Naționale Pro Agro:
”Se știe că în acest moment industria alimentară este principalul donor de resurse la bugetul statului român, a depășit chiar industria auto, care a fost pentru câțiva ani de zile  pe locul întâi. Această industrie alimentară, de care aminteam puțin mai devreme, și, aș putea spune, nava ei amiral, industria cărnii, rămâne în continuare cel mai important contributor la nivelul economiei naționale pentru bugetul statului român”, a spus Jurconi.
Alex Jurconi TAIE TVA
”Această contribuție este, în acest moment, cel mult jumate din cât ar putea fi. În cazul industriei cărnii vorbim de circa 450-500 de milioane de Euro, care, în fiecare an, sunt vărsați, prin TVA, la bugetul statului. TVA este, pe de altă parte, principalul contributor la bugetul de stat. El alimentează celelalte categorii de cheltuieli bugetare. Tocmai de aceea înțeleg, și pe bună dreptate, putem, până la un punct, fi de acord cu reticența guvernanților și a finanțatorilor lor de a vorbi despre schimbarea regulilor jocului într-o atât de importantă relație dintre plătitorul de TVA și cel care o încasează. Așa cum spuneam de multe ori, putem înțelege teama celor care administrează bugetul statului român de a rămâne fără resurse într-un moment în care țara are  mai multă nevoie decât oricând. Însă noi credem că dacă o măsură de reducere a TVA la 5% s-ar aplica, economia națională, chiar pe termen scurt, ar avea foarte mult de câștigat”, a adăugat Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro.
Sursa: TVR 2
Tags: , , , ,