Video TV-H.ro: Patronatele din domeniul cărnii cer reducerea TVA cu 5 % de anul viitor

 

 

Carnea de pui s-a ieftinit cu 10% luna acesta ca urmare a reducerilor de preţuri operate în ultimele luni la poarta fermei. Acesta este de altfel şi motivul pentru care producătorii susţin că dacă nu va scădea TVA-ul nu vor rezista presiunii făcute de produsele din import ajunse pe piaţa românească după embargoul impus de Rusia.

Asociaţia Română a Cărnii a transmis o scrisoare Parlamentului în care solicită ajutorul direct în vederea micşorării taxei cu 5 procente.


Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România afirmă că producătorii români au redus preţurile după ce în ţară au intrat în ultimele luni mari cantităţi de carne, în special din Polonia şi Olanda, după ce Rusia a interzis importurile din UE.

„Orice reducere de preţ de acum încolo se va face sub costuri şi va însemna falimente ale producătorilor. Dacă nu se reduce TVA la carnea de pui, în piaţă vor urma insolvenţe şi situaţia se va agrava”, a mai spus Van.

Asociaţia Română a Cărnii a transmis o scrisoare deschisă Parlamentului în care le solicită ajutorul direct în vederea scăderii TVA la carne cu 5 procente.

Potrivit patronatelor din domeniu, TVA la nivelul de 24% încurajează nu doar evaziunea fiscală, ci şi competiţia neloială. Producătorii şi procesatorii români de carne au profituri din ce în ce mai mici mai ales după reducerea taxei în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc.

Asociaţia Română a Cărnii avertizează că frauda este de aproximativ 13 miliarde de euro. Din păcate, nici 10% din TVA nu este colectat şi astfel statul este păgubit în fiecare an cu 600 de milioane de euro.

 

Sursa: tv-h.ro

Tags: , , ,