VIDEO TVR 1: „Taie TVA la carne”

 

tvaa taiat

Producătorii de preparate din carne și crescătorii de animale încep oficial bătălia pentru reducerea TVA. Le-au propus guvernanților ca taxa să fie de 5% de anul viitor. S-a putut la pâine, se poate și la carne, spun procesatorii, și vin cu trei argumente: diminuarea la jumătate a evaziunii fiscale, din cauza căreia statul pierde acum 450 de milioane de Euro pe an, produse mai sigure și prețuri mai mici cu 15%.

Ungaria a redus TVA la carnea de porc de la 27% la 5%, la începutul anului. De atunci, crescătorii de animale din România spun că abia își mai vând carnea, deși au scăzut prețurile.

Românii plătesc peste patru Euro pentru un kilogram de piept de pui și aproape cinci Euro pentru un kilogram de cotlet de porc – mai mult decât polonezii și ungurii, care au salarii mai mari decât românii. Scăderea TVA la 5% ne-ar aduce pe picior de egalitate cu ceilalți, susțin producătorii. Se bazează pe proiectul pilot din panificație, unde TVA este acum de 9%.

„Producția fiscalizată a crescut la făină cu 25% și la pâine cu 20%”, a declarat Aurel Popescu, președintele Rompan.

Deocamdată guvernanții evită un răspuns ferm pe tema reducerii TVA.

“Nu putem să vorbim de carne și legume/fructe atât timp cât nu ne asigurăm că acest proiect pilot pentru pâine a avut succes”, a declarat Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Estimările producătorilor arată că statul mai mult pierde decât câștigă din TVA de 24%. Aproape jumătate de milion de euro rămân pe piața neagră a cărnii an de an, în loc să ajungă la buget.

Sursa: TVR 1

Tags: , , , , , , , , ,