VIDEO: Sorin Minea: „Un impozit pe mâncare este un impozit ticălos!”

 

Sorin Minea, președintele Federației Naționale Romalimenta

Un impozit pe mâncare, din punctul meu de vedere, este un impozit ticălos! Dreptul la a mânca îl are fiecare cetățean al unei țări, sărac sau bogat, indiferent cum e. A-i lua dreptul de a mânca punând un  egal la mâncare cu cel de la yacht înseamnă o lipsă de respect! Fără nicio discuție!

Anul trecut, pâinea costa, pe vremea asta, în jur de 1,5 lei. La ora actuală costă în jur de 1 leu

Consumatorul nu a avut decât de profitat. A putut să cumpere un lucru de calitate, pentru că acum poate să aleagă: acum, cu 1,5 lei își ia o specialitate de pâine, nu-și mai ia cea mai ieftină pâine.

Deci consumatorul are de câștigat: acces la piață și un preț redus. Raportat la salariul lui, asta e mană cerească

Dacă TVA s-ar reduce, s-ar reduce și corupția. Pentru că dacă nu ai de unde să dai, nimeni nu are de unde să primească. Cu cât acest impozit e mai mare, cu atât corupția crește la nivelul organelor de inspecție. Ceea ce e absolut normal – există bani suplimentari, ai cu ce să plătești.

Discuția umblă despre: „Nu avem bani la bugetul de stat. Trebuie să îi luăm din TVA”. Orice economist de mâna a doua (și spun “economist, finanțist”, nu vorbesc de contabili, pentru că felul în care gândesc ei e un fel contabil – își pun mânecuțele și fac “doi plus doi fac patru”) știe un lucru: cu cât mărești baza de impozitare, cu atât câștigul pe termen mediu și lung este mai mare.

calculatorHand

În clipa în care cineva îmi spune că statul are de pierdut… În final, statul suntem noi. Și se dovedește că noi nu avem decât de câștigat. Orice creștere de impozit pe aliment este o greșeală.

O scădere rapidă  a TVA și la carne și, bineînțeles, urmată de o scădere a TVA în toată industria alimentară n-ar duce decât la trei lucruri: consumatorul mai fericit, Guvernul va avea mai mulți bani și industria alimentară românească va putea să concureze cu industria alimentară din Comunitatea Europeană

De ani de zile ni se arată: “Nu putem să facem, domnule! Noi am vrea, domnule! Dar uite, e FMI-ul rău”. Aștept Guvernul care îi va spune FMI-ului: “Eu îmi iubesc cetățenii, eu vreau să le dau mâncare cetățenilor, eu îmi iubesc industriașii care plătesc impozitele, proștii care au mai rămas, care plătesc impozite la stat, și pe care vreau să îi ajut să rămână pe piață!”

Este ilogic ca una dintre cele mai sărace țări din Europa să aibă impozitul pe mâncare cel mai mare. E ilogic!

Tags: , , , , , , ,