VIDEO TVR 2: Producătorii de carne vor scăderea TVA la 5% de anul viitor

Producătorii de preparate din carne şi crescătorii de animale încep oficial bătălia pentru reducerea TVA. Vor 5% de anul viitor. S-a putut la pâine, se poate şi la carne, spun procesatorii. Şi vin cu trei argumente: diminuarea la jumătate a evaziunii fiscale, din cauza căreia statul pierde acum 450 de milioane de euro pe an, produse mai sigure şi preţuri mai mici cu 15%.

De 5% TVA la carne în Ungaria profită din plin piaţa neagră din România, atrag atenţia crescătorii de animale. Aceştia abia mai reuşesc sa vândă carnea, deşi au coborât preţurile la poarta fermei sub 5 lei kilogramul în viu.

Cu TVA de 24% românii plătesc peste 4 euro pentru un kilogram de piept de pui şi aproape 5 euro pentru un kilogram de cotlet de porc. Mai mult decât cheltuiesc şi polonezii şi ungurii. Aceasta desi avem printre cele mai mici salarii şi o putere de cumpărare mult sub cea a vecinilor europeni. Scăderea TVA la 5% ne-ar aduce însă pe picior de egalitate cu ceilalţi, susţin producătorii. Cu atât mai mult cu cât proiectul pilot din panificaţie unde TVA este acum de 9% şi dă rezultate.

Deocamdată, guvernanţii evită un răspuns ferm pe tema reducerii TVA. Estimările producătorilor arată că statul mai mult pierde decât câştigă din TVA de 24%: aproape jumătate de miliard de euro rămân pe piaţă neagră a cărnii an de an, în loc să ajungă la buget.

VIDEO AICI

Sursa: http://stiri.tvr.ro

Tags: , , , , ,