VIDEO DIGI 24: Producătorii de carne – „TVA pentru mâncare egal cu TVA pentru iaht înseamnă o lipsă de respect”

 
VIDEO AICI

 

Ne-am putea permite să cumpărăm mai multă carne dacă fermierii reuşesc să convingă Executivul să reducă Taxa pe Valoarea Adăugată pe acest segment. Producătorii cer Guvernului TVA de cel mult 9% pentru produsele lor şi invocă faptul că precedentul a fost creat prin scăderea taxei pentru panificaţie.

Producătorii de carne vor reducerea TVA, dar nu s-au pus de acord asupra procentului. Unii vor 9%, la fel ca la pâine. Alţii speră să obţină o taxă chiar mai mică, de numai 5 procente. „E ilogic ca una dintre cele mai sărace ţări din Europa să aibă impozitul pe mâncare cel mai mare, e ilogic”, subliniază preşedintele patronatului Romalimenta, Sorin Minea. „Punând TVA la mâncare egal cu cel de la iaht înseamnă o lipsă de respect”, adaugă el.

România aplică o taxă pe valoarea adăugată de 24% pentru produsele alimentare, cu excepţia celor de panificaţie, ceea ce ne plasează pe locul 2 în Europa, după Danemarca. La polul opus, autorităţile din Marea Britanie, Irlanda şi Malta nu pun nici o taxă pentru alimente.

Producătorii susţin că reducerea TVA ar duce automat la diminuarea evaziunii fiscale din industrie. Statul pierde anual circa 300 de milioane de euro din carnea vândută la negru.

În România, în momentul în care plăteşti 21 de lei pe kilogramul de carne de porc, această parte, undeva spre un sfert din bucata respectivă, se duce la bugetul statului. Când această bucată de carne de porc nu se duce în echivalent valoric la bugetul statului, ci este băgată în buzunar, atunci se cheamă evaziune fiscală. În statul vecin, numai 5% din bucata respectivă este întoarsă la bugetul statului ca Taxă pe Valoarea Adăugată. Când e o bucată atât de mică şi miza este mică, nu are rost să te expui”, argumentează şi preşedintele ProAgro, Alex Jurconi.

Producătorii de carne dau exemplul industriei de panificaţie, care de 7 luni are un TVA redus, iar efectele se văd deja. „Producţia fiscalizată a crescut la făină cu 25% şi la pâine cu 20%. Adică în această perioadă 150.000 de tone de produse au fost fiscalizate în plus faţă de aceeaşi perioadă anterioară”, confirmă preşedintele Rompan, Aurel Popescu.

În schimb, scăderea preţului a fost temporară. Deşi iniţial pâinea s-a ieftinit în medie cu 12 procente, reducerea de preţ a fost anulată de supraacciza la carburanţi şi de scumpirea gazelor pentru industrie.

Sursă: digi24.ro

Tags: , , , , , , ,