VIDEO Perspectiva (Realitatea TV): Alex Jurconi – ”O piață contorsionată de evaziune fiscală nu poate exista la nesfârșit”

 

Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro

Invitat la emisiunea Perspectiva, de pe postul de televiziune Realitatea TV, Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro a declarat că statul român va trebui să își asume până la capăt rolul de luptător împotriva evaziunii fiscale.

”O piață contorsionată de fraudă fiscală, în care jumătate, literalmente vă spun, cel puțin în industria cărnii, jumătate plătește corect taxele, iar jumătate se face că nu există în România și, cu toate astea, are acte de comerț, nu poate exista la nesfârșit”.

”Bâlciul acesta trebuie să ia sfârșit. Trebuie să ia sfârșit pentru că agricultorii și producătorii agricoli corecți pur și simplu nu ne mai putem dezvolta”.

”Avem un profit atât de mic, când îl avem – acum suntem toți în pierdere, după prețurile la cereale plus prețul cărnii de porc, spre exemplu, care a fost mizerabil în ultimele 4-5 luni de zile în România și în Europa”.

”Atunci când avem profit, el este prea mic pentru a ne putea dezvolta. Dacă nu te dezvolți, rămâi pe loc, toți ceilalți în jur, din Europa, merg mai departe și în foarte scurt timp (nu îți trebuie un ciclu de cinci ani de zile, nu îți trebuie un cincinal pentru asta), în doi ani de zile, ești necompetitiv cu produsele finite”.

necompetitiv

”Vă pot spune sincer, am auzit colegi de-ai mei care au spus de câteva ori: <<Domnule, dacă mai continuă în ritmul ăsta, avem două alternative: fie să închidem (însă obligațiile sunt atât de mari încât nu îți poți permite, nu poți să închizi, nu ești în balanță; dacă pleci acasă și închizi porțile fabricii sau fermei, nu compensezi ce ai de dat cu ce ai de luat)>>”…

”Iar alții au spus: <<Nu este exclus să ne găsim un loc într-un spațiu cu elemente fiscale mai confortabile>> – Bulgaria, noul boom al agriculturii europene, în care facilitățile fiscale au fost îngemănate cu lupta împotriva fraudei fiscale. Mai recent, Ungaria, unde TVA e 5%, spre exemplu, pe lanțul cărnii (de porc, n.r.). La noi e de 24%. Știți cât de repede s-a nivelat în Ungaria evaziunea fiscală?”

”În șase luni de zile de când măsura a fost aplicată, practic, în acest moment, ce era evaziune fiscală pe lanțul cărnii, spre exemplu, în Ungaria, s-a mutat în România.”

Sursa: Realitatea TV

Tags: , , , ,