VIDEO MDI.RO: TVA mai mic la carne?

Carnea s-ar putea ieftini dacă fermierii vor reuși să convingă executivul să reducă Taxa pe Valoarea Adaugată pe acest segment. Producătorii cer Guvernului TVA de 5% pentru produsele lor și invocă faptul ca precedentul a fost a fost creat prin scăderea taxei în sectorul de panificație. Aceștia susțin că măsura ar reduce drastic evaziunea fiscală din industrie.

 

Punând TVA la mâncare egal cu cel de iaht inseamna o lipsă de respect”, a declarat președintele patronatului Romalimenta, Sorin Minea.

Fermierii susțin că reducerea TVA ar duce automat la diminuarea evaziunii fiscale din industrie. Producatorii de carne dau exemplul industriei de panificație, care de 7 luni are un TVA redus, iar efectele se văd deja.

”Producția fiscalizată a crescut la faină cu 25% și la pâine cu 20%. Adică, în această perioadă, 150.000 de tone de produse au fost fiscalizate în plus față de aceeași perioadă anterioară”, a spus președintele Rompan, Aurel Popescu.

În prezent, România aplică o taxa pe valoarea adaugată de 24% pentru produsele alimentare, cu excepția celor de panificație. Ceea ce ne plasează pe locul 2 în Europa. La polul opus, autoritățile din Marea Britanie, Irlanda și Malta nu pun nicio taxă pentru alimente.

E ilogic ca una dintre cele mai sărace țări din Europa să aibă impozitul pe mâncare cel mai mare. E ilogic”, a adăugat președintele patronatului Romalimenta, Sorin Minea.

Sursa: www.mditv.ro

Tags: , , , , , , , ,