VIDEO Income Magazine (Antena 3): Alex Jurconi – ”Vrem ca de la începutul lui 2015 să avem TVA de 5% pentru carne”

 

Ceea ce am reușit să facem în cei 25 de ani de industrie a cărnii în România a  fost  să stabilizăm calitatea la un nivel cerut și acceptat de consumator. Și care să fie și plătit de acesta.

Acum, întrebarea este ce vom face de aici înainte. Din punctul acesta de vedere, percepția în legătură cu fiscalitatea în ansamblu în industria alimentară și în mod particular în industria cărnii este, într-adevăr, subiectul zilei.

Pentru că e limpede, și trebuie să o afirmăm public, deschis: industria cărnii din România este o industrie care funcționează cu două viteze: una – oameni care își plătesc taxele și își văd de treabă… Acum, în legătură cu asta există un paradox și aș parafraza spusele unui mare economist care zice: nu este de mirare că oamenii fac evaziune fiscală, că fac fraudă fiscală, că nu își plătesc taxele, pentru că omul este lacom în general, este un miracol faptul că ceilalți continuă să își plătească taxele.

alex jurconi income magazine

Întrebarea noastră a fost, când am declanșat această campanie de comunicare… Se cheamă ”Taie TVA”… Ne-am întrebat dacă acest consumator care plătește taxele este conștient că alături de el există o masă întreagă de alți producători și chiar și consumatori care nu o fac.

Tocmai din acest motiv, esența dezvoltării noastre, în perspectivă, ca industrie a cărnii, dar și ca industrie alimentară în general, dar și ca economie națională, în ansamblul ei, cred că stă în realizarea unui mediu competitiv economic pe baze reale. Acela în care fiscalitatea să fie acceptată și să fie susținută de noi toți. Cu alte cuvinte – o TVA redusă, poate și CAS reduse, va scoate mult la lumină din industria neagră.

TVA 5 verde

Sunt șanse să vedem această măsură, din semnalele pe care le aveți, în 2014 sau e o chestiune cu bătaie foarte lungă?

Este o chestiune cu bătaie, aș putea spune mai degrabă, pe termen mediu, asta pentru că există deja un angajament politic de principiu pe care atât primul-ministru, cât și ministrul agriculturii l-au făcut pentru a putea evalua, împreună cu noi, și asta mi se pare important – a fost deschis dialogul public în legătură cu acest subiect, despre posibilitățile reducerii fiscalității în general, din care TVA este doar o parte, o parte foarte importantă pentru noi, cei din industria cărnii, la un nivel de 5%, un nivel care ar permite scoaterea economiei negre la suprafață.

Ce înseamnă pe termen scurt spre mediu? Credem că în cursul acestui an va trebui să stăm laolaltă cu legiuitorul, cu guvernantul, să ne prezentăm reciproc argumentele posibile pentru ca acest TVA să fie redus…

Obiectivul nostru, sincer să vă spun, ar fi ca în acest an să găsim argumentele, iar din cursul anului viitor, cât mai devreme, poate chiar de la începutul anului, să se aplice o măsură de fiscalitate prin intermediul legii, ca urmare a demersurilor noastre, în urma căreia TVA să fie de 5% pentru producătorii și procesatorii de carne.

Sursa: Antena 3

Tags: , , , ,