VIDEO: Ilie Van: „Sectorul zootehnic nu mai rezistă cu TVA 24%”

Ilie Van, președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări din România

Cel mai mare consum de carne de pasăre s-a realizat în 2009, înainte de creșterea TVA când am consumat în România (sau am vândut în România) 430.000 de tone de carne de pasăre. Acest consum s-a redus ulterior, de la 430.000 de tone în 2009, la 358.000 în 2013, deci o reducere cu aproximativ 16% – 17% a consumului pe perioada 2009 – 2013.

Pe noi ne îngrijorează faptul că, din ce în ce, consumul de carne de pasăre se reduce și nu crește.

Menținând TVA de 24%, bugetul pierde 61 de milioane de Euro anual. Dacă reducem TVA, avem șansa să creștem consumul și volumul vânzărilor la nivelul anululi 2009, să eliminăm evaziunea fiscală și în felul acesta să reducem pierderile de venit bugetar la 23 de milioane de Euro. Deci, iată că prin creșterea bazei de impozitare practic noi ne așteptăm să scadă pierderea de venit la buget, și nu să crească.

Cei 23 de milioane de Euro pe care, să zicem, i-am pierde prin diminuarea TVA ar putea fi recuperați prin creșterea investițiilor, dezvoltarea companiilor…

Eu cred că sectorul zootehnic, pentru că vorbim de sectorul zootehnic acum, nu mai rezistă cu TVA 24% la sută.


 
Noi trebuie să spunem foarte clar că toate aceste nereguli care sunt în piață – evaziune fiscală, piață neagră – lucruri care perturbă piața și care au depășit un procent de suportabilitate nu fac altceva decât să se rostogolească asupra crescătorului de animale. Deci cei, care pierd – primul este consumatorul, iar al doilea segment care pierde este crescătorul de animale. Și nu ar fi exclus, dacă nu luăm măsuri urgente, să nu mai avem animale, să nu mai putem aproviziona industria și să mâncăm carne din import.

Tags: , , , , , , , ,