VIDEO Digi 24: Producătorii din industria cărnii se plâng la FMI

 

Producătorii din industria cărnii cer FMI, într-o scrisoare deschsisă, să accepte reducerea TVA pentru carne la 5%. Asta, cu toate că premierul susține că nu e nicio șansă ca acest subiect să fie discutat la întâlnirea cu FMI de luna viitoare. Poate la toamnă, spune Victor Ponta. Patronatele mai au o solicitare: toate camioanele care transportă carne și produse din carne să fie urmărite prin GPS și statul să aibă astfel o evidență a produselor care ajung în țară. Aceasta ar fi o măsură anti evaziune.

Producătorii din industria cărnii cer o TVA de 5 procente pentru carne și produse din carne.
”Dorim, prin această scrisoare adresată Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și Guvernului României, să aducem în atenția legiuitorului și a finanțatorilor săi volumul uriaș de produse și de bani care scapă înregistrărilor fiscale, având ca destinație bugetul statului român”, a declarat la o conferință de presă Alex Jurconi, președintele Pro Agro.
în ciuda presiunilor producătorilor, reducerea TVA la carne nu este pe agenda discuțiilor Guvernului la următoarea vizită a FMI , din luna iunie.
pontaaa (2)
”În septembrie, după ce avem impactul după un an de zile pe produse de panificație, ne vedem cu toți producătorii din industria cărnii”, a declarat Victor Ponta.
Reducerea TVA este cu atât mai importantă cu cât, spun producătorii, după scăderea Taxei pe Valoarea Adăugată în Ungaria au crescut importurile de carne de porc fără acte. Practoc, carnea este cumpărată din Ungaria, cu taxe mici, și vândute la un preț mai mare în România. Pentru a reduce acest fenomen, producătorii cer instalarea unor GPS-uri pe TIR-uri, astfel încât autoritățile să aibă o evidență strictă a mărfurilor transportate.
Sursa: Digi 24
Tags: , , , , , ,