VIDEO Agrikultura (B1 TV): Vlad Macovei – ”Să nu aveți nicio îndoială că marile rețele de evaziune fiscală au spate politic”

 

Iată ce spune Vlad Macovei, președintele Agrointel, invitat al emisiunii Agrikultura (B1 TV), despre reducerea TVA pentru carne și produsele din carne:

Este important ca partidele, ca oamenii din partide, ca cei care pot influența niște decizii care, apoi, să se transforme în decizii guvernamentale, să își dea seama că este mai bine să ai o creștere economică sănătoasă, niște bani care să circule în mod legal pe piață, din care să beneficieze toată lumea, să se păstreze locuri de muncă, să fie prețuri scăzute și așa mai departe.

Problema este că, din această evaziune fiscală… Are acces la acești bani doar un număr limitat de oameni și pe o formulă neconcurențială, netransparentă și așa mai departe. Să nu aveți nicio îndoială că marile rețele de evaziune fiscală au spate politic. Să nu aveți nicio îndoială! Mai mult decât atât, spatele acesta politic de multe ori e transpartinic, adică partidul care vine la guvernare după ce a stat în opoziție preia cu mult succes și mare drag rețeaua respectivă de evaziune, pentru că și el are nevoie de bani.

mita

România este printre puținele țări care au o cotă unică de TVA pentru toate produsele (vorbim de UE). Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană are o cotă diferențiată, o cotă redusă de TVA pentru niște zone de importanță strategică, națională, cum este securitatea alimentară, respectiv prețul la alimente… Și atunci cam în toate țările UE, TVA la alimente este extrem de redus, ba chiar cred că în Marea Britanie sunt zone unde TVA este 0%. Acest TVA crește pentru produse care nu sunt de strictă necesitate.

Efectul pozitiv de antrenare pentru întreg lanțul de producție din agricultură al acestei reduceri de TVA ar fi fantastic! Pentru că aici vorbim de procesatori, producători de carne, producători de furaje, producători de cereale. Sigur, consumatorul este pe primul loc, pentru că este cel mai important, dar efectul pozitiv s-ar răsfrânge și asupra agriculturii.

Sursa: B1 TV

Tags: , , , ,