VIDEO Agrikultura, (B1 TV): Alex Jurconi – ”Obiectivul campaniei este să să rupă, să distrugă evaziunea din domeniu”

 

Iată ce a declarat Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro, invitat al emisiunii Agrikultura (B1 TV), cu privire la campania Taie TVA:

Vă mulțumesc că ați acceptat să găzduiți în emisiunea dumneavoastră o dezbatere publică în legătură cu scăderea TVA la carne. Mesajul acesta, de care aminteam, este o parte foarte mică, de început, dintr-o campanie care se anunță a fi lungă, pentru că însăși decizia de reducere a TVA este o decizie dificilă pentru guvernanți.

Putem înțelege acest lucru, pentru că, e limpede, și am spus-o de mai multe ori, cea mai mare spaimă a unui Guvern este să rămână fără bani în vistierie pentru a-și plăti datoriile curente. Însă noi, în egală măsură, credem că deținem și cheile reglajului acestuia, pe termen foarte scurt.

Scopul nostru este să reducem TVA la 5%, de la 24%.

tva 5

Cred că zece ani ”sărbătorim” anul acesta de când a avut loc prima întâlnire mare pe care am avut-o un număr mare de producători și procesatori, la vremea respectivă, cu șeful Autorității Naționale de Control… Procesul a continuat cu un număr neîntrerupt de discuții, avute ba cu ANAF-ul, la vremea respectivă, ba cu Garda Financiară, ba cu legiuitorul din Ministerul de Finanțe, chiar și cu Ministerul agriculturii, care, atenție, nu are nicio funcție de implementator al acestui proiect de lege. El poate susține, în mod obiectiv, cu date care țin de producție, de operațiuni, însă originea acestui proiect trebuie să se afle în cadrul Ministerului Finanțelor, acolo unde se iau deciziile de modificare, potențial, a Codului Fiscal.

Miza aceasta uriașă, a TVA, care a fost 11%, 19%, 24%, în ultimii 12 ani de zile, e, în continuare, pe masă. Care este soluția, în consecință, pentru a scăpa de această evaziune uriașă care, vedeți bine, duce agricultura, zootehnia românească, în regres, din ce în ce mai mult? Mă refer, în speță, la piața porcului acum – căderea este liberă, de vreo patru luni de zile, cu cele mai mici prețuri, istorice în piață. Miza este uriașă, trebuie să dispară miza ca să dispară evaziunea, nu există altă soluție.

mita 2

La carne, miza e constantă, e uriașă, e greu de demonstrat public, foarte greu de demonstrat public… La un moment dat, cineva va trebui să și-o asume. Pentru că guvernanții, mediul politic se sfiește să trateze acest subiect deschis și pe românește, bărbătește: ”Domnule, hai să facem treaba asta, să o stârpim din rădăcină, că îl doare pe poporul român acest lucru”!

Atenție! A colecta o TVA nu e un lucru rău în sine. Eu tot spus chestia asta. Pentru că din TVA plătim spitale, plătim școli, plătim drumuri, plătim asigurări sociale etc. Ideea este ca acești bani care rămân necolectați și se duc, pe canale oculte, în buzunarul unora, să reajungă în circuitul oficial, acolo unde le este locul, și ca noi toți, care participăm la procesul economic, să plătim mai puțin. Dar să plătim toți!

Știți care este esența acestei campanii? Esența este că banii aceștia, uriași, din evaziunea fiscală, această jumătate de miliard de Euro pe an, din carne și produse din carne, trebuie să se întoarcă la poporul român.

Sursa: B1 TV

Tags: , , , , ,