VESTE-BOMBĂ! Ce se ÎNTÂMPLĂ cu TVA la CARNE de anul viitor

Reducerea TVA la carne şi produse din carne ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie, ne spune Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii.

carne (2)Acesta admite că va fi o decizie politică şi că nu depinde de aprobarea FMI. Preţurile la carne şi produse din carne vor scădea cu 15% de la 1 ianuarie dacă guvernul va decide ca reducerea TVA la 9% să intre în vigoare la începutul anului. „Că se reduce la 5% sau la 9% rămâne de văzut, până la urmă va fi şi o decizie politică. Ce pot să vă spun este că reducerea TVA în panificaţie a fost un succes, în condiţiile în care autorităţile statului împreună cu asociaţiile profesionale au colaborat şi au eliminat din piaţă evazioniştii. Acel succes s-ar putea transfera şi la carne şi, s-a mai spus, la legume şi fructe, ceea ce ar fi un lucru foarte bun. Decizia de reducere a TVA nu depinde de FMI, problema este că producătorii trebuie să justifice această pierdere din bugetul de stat şi să arate cum se vor recupera sumele respective. Noi spunem că recuperarea se poate face prin implicare şi accentuarea controalelor, şi aici vorbim de toate instituţiile statului. Cei mai importanţi sunt cei de la ANAF şi de la Poliţia Economică şi, împreună cu Ministerul Agriculturii, ANPC, Ministerul Sănătăţii, ANSVSA, să demareze controale masive. O reducere realistă a TVA la carne ar fi de 15%, adică să fie acelaşi TVA la carne ca şi la pâine”, ne-a declarat, ieri, Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii. Importuri prin firme-fantomă Prezenţi la un seminar organizat de sector, reprezentanţii industriei cărnii au subliniat la unison că fără o scădere a TVA la 9% nu au nicio şansă de supravieţuire. Aceştia au arătat că importurile evazioniste prin firme-fantomă, care creează concurenţă neloială, şi embargoul de pe piaţa rusă vor provoca, în scurt timp, falimentul întregii industrii. „Astăzi, piaţa cărnii stă mai rău decât acum un an de zile şi mai rău decât acum doi ani. Criza cărnii de cal din 2012 ne-a scos afară de pe piaţa de profil. A urmat carnea de vită, care a fost compromisă, o piaţă pe care nu am mai câştigat-o. Încercăm acum, într-un dialog deschis cu autorităţile, să găsim acea formă de suport pentru a stimula exportul de carcasă de vită în ţările Africii de Nord. Anul trecut, sectorului agricol i-a trecut glonţul pe la ureche. Boala limbii albastre ne-a scos afară din piaţa ovinelor şi bovinelor. Piaţa porcului este în cădere liberă de trei luni de zile. Soluţia este scoaterea la suprafaţă a fraudei fiscale”, a afirmat Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli. „Industria cărnii a propus ca reducerea TVA să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Este o decizie politică, însă poate fi un termen realist.” – Viorel Morărescu, director general Ministerul Agriculturii „Reducerea TVA va însemna obligatoriu o scădere a preţurilor la carne şi produse din carne cu 15%, avantajându-l, astfel, pe consumator.” – Viorel Morărescu, director general Ministerul Agriculturii Sursa: www.ziarulring.ro/

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,