TVR1: Sindicaliştii din industria cărnii cer reducerea TVA la 5% de la începutul anului viitor

 

Sindicatele din industria alimentară cer în stradă reducerea TVA la 5% pentru carne şi produse din carne chiar de la începutul anului viitor. Sindicaliştii au protestat astăzi în faţa Ministerului de Finanţe. Aceştia susţin că dacă Guvernul şi FMI nu vor fi de acord să aplice această măsură, industria cărnii riscă să intre în faliment, din cauza importurilor în creştere.

 

„De Crăciun tăiem porcul cu tot cu TVA” sau „Acum ori niciodată”. Sunt mesajele transmise de protestatari atât guvenanţilor, cât şi reprezentanţilor FMI. De altfel, multe dintre pancarte au fost inscripţionate în limba engleză.

 

Reducerea TVA de la 24 la 5% pentru carne şi produse derivate este principala solicitare a sindicaliştilor din industria alimentara. Cu 24%, evaziunea fiscală sugrumă afacerile cinstite, spun sindicaliştii. Iar bugetul pierde jumătate de miliard de euro în fiecare an.

 

Şi patronatele din industria cărnii au aceleaşi solicitări. Le-au transmis deja Guvernului şi Parlamentului. Vor să participe inclusiv la discuţii cu reprezentanţii FMI, pentru a le prezenta cifrele.

 

Recent, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat că în proiectul de buget pe 2015 este propusă scăderea TVA de la 24 la 9% la produsele bio.

 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că, după pâine, cota redusă pentru alimente bio ar fi un pas important, iar dacă bugetul va permite, TVA ar putea fi micşorată şi pentru alte produse.

 

Sursa: stiri.tvr.ro

 

Tags: , , , , , , , , ,