TVR1: Reducerea TVA: Ce urmează după pâine VIDEO

Evaziunea fiscală din domeniul panificaţiei s-a redus cu 20%, la un an de la reducerea TVA la 9%. Iar preţurile au scăzut cu 12%. Aceste rezultate îi fac pe producătorii din industria alimentară să ceară diminuarea taxei şi la legume, fructe sau carne. Deocamdată, guvernul îşi face socotelile, urmează să discute şi cu FMI.

Morarii şi brutarii sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute după un an de TVA redus de la 24 la 9%. Iar de anul viitor, măsura ar trebui să fie extinsă.

Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN: „În 10 luni am avut o producţie fiscalizată mai mare decât aceeaşi perioadă a anilor anteriori cu 225 000 de tone, adică 20% mai multa pâine fără evaziune fiscală, sigură din punct de vedere alimentar. Organele statului, dacă îşi făceau treaba mai bine, am fi avut rezultate şi mai bune”.

Înca mai e de lucru, spune şi ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: „Per ansamblu, a fost bună, poate că n-a întrunit toate aşteptările pe care le-aveam, dar creează premisele să ne gândim la un alt sector. Mi-aş dori să extindem la produse din carne sau la legume-fructe, însă aici sumele sunt foarte foarte mari şi va trebui să vedem cum reuşim să compensăm”.

Guvernul se va consulta şi cu FMI înainte de a modifica TVA pentru alte categorii de produse. Producătorii din industria alimentară au făcut deja unele calcule.

Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei PROAGRO: „Din punctul nostru de vedere, impactul ar fi de 10 ori mai mare dacă am vorbi de TVA redus la 5% la carne şi produse din carne. Legumele şi fructele pot fi, la rândul lor, un subiect de luat în consideraţie”.

Ambele sectoare sunt sugrumate de evaziunea fiscală care depăşeşte 50%. Numai în industria cărnii, statul pierde anual peste 500 de milioane de euro.

Sursa: www.stiri.tvr.ro

Tags: , , , ,