fabricadecarne.ro: TVA redus la carne? Din ianuarie 2016, doar dacă…

victor ponta

În ciuda realităților economice și a solicitărilor fermierilor și industriașilor din sectorul românesc al cărnii, de reducere a cotei de TVA de la 24%, la un nivel suportabil (5%), în ciuda campaniei ”Taie TVA la carne”, dar și în ciuda promisiunilor din timpul campaniei electorale, guvernul și premierul Victor Ponta anunță, acum, la final de an cu totul și cu totul altceva.

Așadar, TVA redus la carne? Da, dar, poate, din ianuarie 2016, doar dacă se vor îndeplini câteva condiții, după cum a anunțat ieri dimineață premierul, într-o declarație publicată de Mediafax. Iată afirmațiile primului ministru:
„1994 a fost ultimul an în care România a avut balanţă pozitivă în ceea ce priveşte produsele agro-alimentare, iar după 20 de ani suntem din nou pe plus, printr-o creştere a producţiei şi promovare a acesteia. Avem însă nevoie în continuare de creşterea subvenţiilor, de cadastru în zona rurală şi avem nevoie să arătăm că putem să avem nu doar 3, ci 5 ani de creştere în fiecare an a subvenţiilor pentru suprafeţele agricole. Din acest punct de vedere, atât în discuţiile cu instituţiile internaţionale, dar sunt convins că şi cu sprijinul dumneavoastră, vom putea să implementăm cel mai târziu de la 1 ianuarie 2016 scăderea TVA nu doar la produsele de panificaţie, cum este deja, ci şi la alte produse alimentare”, a spus Ponta la şedinţa de acordare a votului pentru noul guvern.

TVA nu poate fi redusă „în bloc”, printr-o singură decizie, la produsele alimentare până la finele anului 2015, însă poate fi scăzută pentru orice aliment, dacă acesta clasificat ca submăsură în cadrul celor două cote reduse de TVA deja existente, de 5%, respectiv 9%, se arată într-un document al Ministerului Agriculturii.

Contactat de sursa citată, ministrul Daniel Constantin a explicat, evaziv, că până la finalul anului 2015, TVA poate fi redusă doar la 5% sau la 9%: „TVA poate fi redusă la alimente, dar nu la alte cote decât 5% sau 9%. S-a făcut un pas important cu pâinea şi sper să se mai facă un pas important acum, cu produsele bio. Dacă bugetul ne va permite, există posibilitatea ca TVA să se reducă şi la alte produse alimentare. Dacă vom introduce o cotă redusă de TVA la produsele bio, România poate ajunge campioană în Europa la acest capitol”, a mai spus ministrul

Sursa: fabricadecarne.ro

Tags: , , , ,