Tribuna: Reducerea TVA la carne și lapte, în 2015

 

daniel constantinPreşedintele Romalimenta, Sorin Minea, prezent la Sibiu cu ocazia Conferinţei Internaţionale „Meat Milk 2014″ a vorbit despre reducerea TVA la lapte şi carne, subiect care a stârnit o serie de discuţii în rândul celor prezenţi la eveniment. „Reducerea Taxei pe Valoare Adăugată ar trebui să se realizeze pe tot sectorul alimentar, şi nu relativ, preferenţial pe anumite domenii”, a spus Sorin Minea. De altfel, din punctul său de vedere „este o greşeală să reduci TVA la legume şi fructe, înainte de a reduce la carne.”

În acelaşi context, reprezentantul producătorilor de lapte i-a solicitat ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, ca reducerea TVA să se facă mai întâi la lapte şi produse lactate, pentru că „înainte de carne, copilul bea o cană de lapte şi mănâncă o bucăţică de brânză”. Remarca a stârnit o anume maliţiozitate din partea lui Sorin Minea şi un răspuns prompt din partea ministrului Daniel Constantin.

Cel din urmă a spus că „pe agenda Ministerului Agriculturii se află reducerea TVA la legume şi fructe, într-o primă etapă. Din 2015 vom reduce şi TVA la carne şi lapte. Trebuie să recunoaştem că România importă încă foarte multă carne şi avem datoria ca pe fonduri europene să dezvoltăm zona de producţie ca să reducem importurile. În acest domeniu impactul este mai mare şi ar trebui să facem o ananliză profundă. De aceea nu putem fixa acum un termen precis. Dacă bugetul ne permite poate fi 2014, dacă nu 2015″.

Din datele prezentate de patronatul industriei cărnii şi de Federaţia ProAgro, statul român pierde anual peste 450 milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne şi produse din carne. Avem cel mai mare TVA din Europa la carne după Danemarca (25%). În Franţa, Polonia, Croaţia, Cipru, TVA-ul la carne este de 5%..

Sursa: www.tribuna.ro

Tags: , ,