The Money Channel: Guvernul insistă pentru reducerea TVA la alimente

alimente

Ministerul Agriculturii va insista pe langa reprezentantii FMI pentru reducerea TVA la alimente. De la 1 ianuarie 2016, exista un angajament al premierului Victor Ponta, potrivit caruia aceasta masura va intra in vigoare, conform declaratiilor secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.
Problema reducerii taxei pe valoare adaugata la alimente va fi din nou ridicata in fata partenerilor internationali in cadrul discutiilor. Asta desi exista deja un angajament al guvernului potrivit căruia incepand cu prima luna din 2016, masura va intra in vigoare.
FMI ne-a zis să avem un deficit 0,9%, adică jos de tot, asta era propunerea lor. Noi am negociat, nu am luat poziţia ghiocel. Nu am stat precum ghiocelul, aşa aplecat, şi acum avem un deficit de 1,8%. Aşa vom face şi acum, însă trebuie să explicăm. Noul Cod fiscal îşi propune să vină cu modificări în special în sectorul agricol pentru a-i stimula. Astăzi primesc subvenţii pe persoană fizică, dar nu dau nimic înapoi. Ori nu este în regulă, pentru că orice contribuabil se va întreba: eu am plătit un bănuţ, ce am în farfurie de bănuţul acela pe care l-am plătit? Păi, nu am nimic şi atunci sigur că este revoltat. Din punctul acesta de vedere eu cred că trebuie gândit un alt sistem şi asta facem acum, a precizat Daniel Botanoiu.
Oficialul a spus că, în urma întâlnirilor pe care le va avea, toate propunerile venite din partea organizaţiilor profesionale vor fi prezentate Ministerului de Finanţe. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii spune ca trebuie incercata modalitatea de a merge cu taxa pe valoare adaugata la consumator si cu taxarea inversa in sectorul de legume. Acestea sunt cateva dintre propunerile venite din partea organizatiilor de agricultori pe care Agricultura le va discuta cu Finanţele.
Concluziile vor fi prezentate la sfarsitul saptamanii, cand se vor sfarsi discutiile cu producatorii si sindicatele. De exemplu, federatia nationala a sindicatelor din agricultura, alimentatie, tutun, domenii si servicii conexe solicita ministerului reducerea tva la toate produsele alimentare, in paralel cu reglementarea modului de acordare a subventiilor, stabilirea unor masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.
Secretarul general al federaţiei, Horaţiu Raicu, spune că ‘A înaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector şi cu măsurile pe care le propune pentru redresarea acestui domeniu, care, deşi are o contribuţie însemnată la PIB, a fost neglijat de toţi guvernanţii.
„Politicile de până acum au dus la o decapitalizare sistematică a agricultorilor români. Vrem ca agricultorul român să fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, să beneficieze de aceleaşi facilităţi. Dacă alte ţări îşi apără fermierii şi îşi promovează produsele, noi suntem în continuare o piaţă de desfacere, iar fermierii noştri cu greu îşi fac loc pe piaţă, pentru că nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator în raport cu colegii lor din UE, a declarat secretarul general al federaţiei, Horaţiu Raicu. AGROSTAR mai propune si renunţarea la obligativitatea încasării subvenţiilor prin băncile comerciale pentru ca sumele sa nu fie micsorate din cauza comisioanelor bancare.

Sursa: The Money Channel

Tags: , , , , , ,