Telegrafonline.ro: Scăderea TVA la carne în Ungaria îi afectează pe crescătorii români

 

prod rom afectatiScăderea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la carnea de porc, introdusă de Guvernul Ungariei din 1 ianuarie, de la 27% la 5% afectează producătorii de carne de porc din vestul ţării. Asociaţiile de producători din Arad spun că preţurile mai mici la carne din Ungaria încurajează românii din zonă să cumpere carnea din ţara vecină, creând o concurenţă neloială în regiune.

„Pe lângă scăderea TVA, statul vecin acordă diferite subvenţii directe şi indirecte producătorilor, ceea ce a scăzut preţul la carnea de porc, iar românii aduc carne cu portbagajul din magazinele ungureşti. Este un tip de concurenţă neloială, chiar dacă ea nu se reflectă asupra marilor comercianţi din ţara noastră. E de ajuns că tot mai mulţi consumatori se aprovizionează de peste graniţă”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porci Vest, Alexandru Mihuţ.

El a adăugat că fenomenul s-ar putea extinde şi la micii comercianţi din zona de vest, care s-ar putea aproviziona mai mult din hipermarketurile ungureşti, fapt care ar putea creşte evaziunea fiscală.

Preşedintele Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, a declarat că, în ultimele luni, nivelul vânzărilor în magazinele de desfacere pe care le deţine în judeţul Arad a scăzut. “Mai ales în localităţile situate aproape de graniţă, precum Pecica sau Chişineu-Criş, scăderea vânzărilor se observă, pentru că merg mulţi să cumpere din Ungaria. A crescut micul trafic de frontieră cu carne de porc şi asta nu poate să o nege nimeni”, a declarat Muscă.

Asociaţiile de producători din regiune cer Guvernului României să ia măsuri similare cu cele luate de Guvernul Ungariei, care presează în acest moment industria din vestul ţării. În acest sens, patronatele din agricultură au pornit, la sfârşitul lui aprilie, o campanie pentru reducerea cotei de TVA la carne şi produse din carne de la 24% la 5%, motivând că o astfel de măsură ar scădea evaziunea fiscală din domeniu, estimată în prezent la peste 450 de milioane de euro.

Sursa: www.telegrafonline.ro

Tags: , , , , , ,