Sursa Zilei.ro: Federația Pro Agro – ”Guvernul consideră că reducerea TVA la carne este o măsură viabilă”

 

daniel constatinFederația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară și Servicii Conexe – Pro Agro a transmis că a primit un răspuns pozitiv din partea Ministerului Agriculturii cu privire la planurile de a reduce la 5% TVA la carne și produse din carne.

Recent, Pro Agro a trimis o scrisoare deschisă către Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Comisia Europeană, Guvernul României, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Ministerului Finanţelor Publice, în care semnala situaţia gravă în care se află industria cărnii din România şi argumenta urgenţa luării măsurilor necesare reducerii TVA la 5% la carne şi la preparatele din carne. În urma scrisorii, MADR a răspuns pozitiv demersului federaţiei şi a afirmat că Guvernul “analizează cu celeritate măsura şi posibilităţile Bugetului Naţional pentru a adopta o măsură viabilă pe termen mediu şi lung”.

Cazul a revenit în spațiul public săptămâna trecută, când Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor Publice, a declarat că nu va introduce pe agenda discuţiilor cu FMI subiectul reducerii TVA la aceste produse.

Federația Pro Agro susține că poziția Ministerului Agriculturii este cea care angajează Guvernul.

Într-un răspuns recent către Pro Agro, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii a făcut următoarele precizări despre reducerea TVA la carne şi produse din carne:

- ar fi o măsură viabilă în sprijinul creşterii nivelului de trai al populaţiei;

- ar putea să asigure o colectare ridicată a veniturilor la bugetul naţional şi, coroborat cu măsuri de control al autorităţilor, ar conduce în mod implicit la reducerea evaziunii fiscale;

- ar creşte consumul, ceea ce ar permite operatorilor economici din domeniul alimentar să păstreze locurile de muncă.

”Propunerea Pro Agro de reducere a TVA la carne şi produse din carne este o măsură care vine în întâmpinarea agenţilor economici şi consumatorilor. Guvernul analizează cu celeritate măsura şi posibilitatile bugetului naţional pentru a adopta o măsura viabilă pe termen mediu şi lung”, a transmis Ministerul, printr-un document semnat de Daniel Constantin.

Tot săptămâna trecută, Federația Pro Agro a transmis că, prin menținerea unui TVA de 24%, statul se face vinovat de condamnarea la faliment a producătorilor şi procesatorilor români din industria cărnii.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că în luna septembrie va avea loc evaluarea impactului reducerii TVA la pâine, după un an de aplicare, apoi va discuta cu producătorii calendarul scăderii TVA la carne, dar şi la produse tradiţionale, bio şi legume-fructe.

Sursa: www.sursazilei.ro

Tags: , , , , , ,