Sibiu100.ro: EXPO-Conferința Internaţională Meat&Milk se desfăşoară zilele acestea la Sibiu

 

meat_si_milkCele mai acute teme ale sectoarelor românești de carne și lapte, atât în zona de producție primară, cât și în cea de procesare-desfacere sunt dezbătute la Sibiu, în cadrul celei de-a treia ediții a EXPO-Conferinței Internaţionale Meat&Milk.

Crescatorii de animale au susţinut prezentări în care au trasat liniile prin care relatia dintre stat şi investitori să fie mai eficientă. Aceştia s-au plâns de birocraţia excesivă, lipsa unor măsuri reale de susţinere din partea statului şi controale excesive din partea autorităţilor care nu le eferă fără soluţii concrete.

“Autorităţile promit şi realizează puţin. În continuare birocraţia este sufocantă şi pentru fermieri. În fiecare fermă, în funcţie de efectivele crescute, sunt unul, doi, trei oameni care se ocupă doar de birocraţia cerută de autorităţile statului. Nu ne prea ajută (statul n.r.) să ne facem un plan de afaceri pe termen lung. De asemenea, în domeniul investiţiilor, suntem destul de dezamăgiţi pentru că, pe partea de ferme de porci, chiar dacă toată lumea recunoaşte că importăm anual peste 1500 de purcei pentru consumul intern, facem prea puţin pentru a asigura, a susţine şi a încuraja dezvoltarea fermelor de reproducţie. În fine, avem cel mai mare TVA din Europa la carnea de porc, cu o singură excepţie, dar nu putem să ne comparăm cu danezii sub nicio formă”, a susţinut în prima zi a conferinţei Ioan Ladoşi, presedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porcine din România. Ladoşi a sustinut o prezentare intitulată “Porcul românesc -Încotro?”.

Conferinţa Internaţională de la Sibiu are în program şi expoziţii de produse şi workshopuri tematice, iar astăzi, în ultima zi de desfaşurare a evenimentului, va participa şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care va prezenta ultimele măsuri luate la nivel de guvern şi minister cu privire la activitatea fermierilor şi procesatorilor din sectorul de carne şi lapte al României.

La conferinţă sunt așteptate să participe aproximativ 180 de companii: fermieri, procesatori, furnizori, reprezentanți ai confederațiilor și asociațiilor de profil APRIL, ARC, APCPR, ROMALIMENTA, oficiali MADR, ANPC, ANSVSA, APIA  și ai altor ministere, dealeri de echipamente și utilaje, firme de consultanță, case de avocatură, bănci, fonduri de garantare şi reprezentanți ai ambasadelor.

Totodată, participă şi reprezentanți ai principalelor organizații profesionale internaționale, precum: IFOAM, UECBV, Parlamentul European, DGAgri etc.

Sursa: www.sibiu100.ro

Tags: , , , ,