Revista-ferma.ro: Industria cărnii vrea să taie TVA la 5%

 

grafic evaziune fiscala tvaDatele oferite de reprezentanții din industria cărnii din România relevă faptul că statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale pe filiera carne și produse din carne, România numărându-se totodată printre țările cu cel mai mare TVA la carne din Europa. Excepție face Danemarca, unde se practică un TVA de 25%.

Termen optimist: 1 ianuarie 2015

„Trebuie să ne asumăm realist o foaie de parcurs. Vor fi europarlamentarele și este limpede că în următoarele 30-45 de zile, politicienii vor fi puțin dispuși să aibă un dialog pe teme tehnice, cum este scăderea TVA. Urmează misiunea FMI din vară, iar până atunci există suficient timp pentru ca noi, asociațiile, împreună cu partenerii noștri – Camera Consultanților Fiscali și Asociația Marilor Rețele de Supermarketuri – să construim un document de suport. Va fi o primă intervenție a guvernanților către partenerii internaționali. Așteptăm să se concretizeze într-o măsură în cursul toamnei și ne-am dori ca, de la 1 ianuarie 2015, să avem TVA de 5%”, a declarat Alex Jurconi, președintele ProAgro.

Câștig pentru toate părțile implicate

Pentru a fi mai convingător privind diferența majoră care există între România și Ungaria în privința TVA, președintele ProAgro a luat ca exemplu comparativ costul de producție al unui cotlet de porc produs în cele două țări, arătând că producătorii români lucrează aproape la prețul de cost, la limita rentabilității, iar avantajele de a aduce carne din Ungaria sunt evidente, pentru că acolo se aplică TVA de doar 5%, în condițiile în care costurile de producție și tehnologiile sunt similare în ambele țări.

Reducerea TVA la carne și la produsele din carne va avea efecte benefice nu numai asupra producătorilor și procesatorilor din sector, dar și asupra consumatorilor, care ar putea face în acest fel economii seminificative, potrivit calculelor Institutului Național de Statistică (vezi grafic). „După reducerea cotei TVA pentru carne și produsele din carne, fiecare român va avea, anual, cu 81 mitaa 3lei mai mult în buzunar decât acum. O familie cu patru membri va plăti anual pe carne peste 1.700 lei. Cu TVA 5%, ar face o economie de aproximativ 325 de lei, având pe masă aceeași cantitate de produse”, spun inițiatorii campaniei „Taie TVA la carne”.

Cu TVA de 24%, statul pierde bani grei

Din cauza evaziunii fiscale din sector, estimată la 40%, menținerea TVA la 24% la carnea de pasăre va aduce pierderi directe la bugetul de stat de 61,3 milioane de euro anual, conform declarațiilor președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van. „Teama potrivit căreia dacă vom reduce TVA, vom reduce și banii la buget, nu se justifică (…) Dacă reducem TVA de la 24% la 9% avem șansa să creștem consumul și volumul vânzărilor la nivelul istoric din 2009, dar și să eliminăm evaziunea fiscală, prima dată în trepte și pe urmă în totalitate. ~n felul acesta se reduc pierderile de venit bugetar, de la 61,3 milioane de euro la 23 de milioane de euro”, a explicat Ilie Van.

Carnea românească se vinde ieftin la poarta fermei

Potrivit președintelui Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși, carnea din România vândută la poarta fermei are cel mai mic preț din Europa. „Avem cel mai mic preț la carne din Europa, la poarta fermei, între 4,5 și 4,8 lei/kg în viu, pentru că mulți cumpără carne din Ungaria, unde TVA-ul este 5%, nu 24%, dar și din cauza evaziunii fiscale. Dacă nu se gândește pe termen mediu și lung o să ajungem o țară de consumatori. Oricum, 50 – 60% se consumă de la alții, dar poate se vrea să consumăm 100%. Consumatorii români vor să cumpere proteină animală în cantități mari, dar nu cred că vor putea cu acest nivel ridicat al TVA”, a spus Ladoși.

Sursa: www.revista-ferma.ro

Tags: , , , , , ,