Jurnalul.ro: Reducerea TVA la pâine a avut efecte pozitive

topline growth

Primele rezultate publicate de patronate arată  că producția fiscalizată din industria de morărit și panificație a crescut cu 25% la făină și cu 20% la pâine, după șase luni de la reducerea TVA cu 9%. De asemenea, au fost fiscalizate 150.000 de tone de produse în plus față de perioada anterioară, a declarat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.

„Practic, s-a ieșit la suprafață cu aceste produse, iar impozitele s-au vărsat la bugetul statului, și cel mai important lucru este că aceste 150.000 de tone de produse sunt sigure din punct de vedere alimentar. Trebuie să milităm asupra faptului că un produs fiscalizat este mult mai sigur decât unul nefiscalizat”, a spus Popescu.

De asemenea, reducerea TVA la 9% în sector a adus și o ieftinire cu 12% a prețului pâinii.

Pentru industria de morărit și panificație din România, anul 2012 a fost cel mai greu din istorie. Multe societăți s-au închis și au fost pierdute multe locuri de muncă, iar evaziunea fiscală în sector a depășit 70%. Acestea au fost motivele pentru care asociația patronală a solicitat reducerea tva pe întreg lanțul la 9%, măsură care a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2013.

Potrivit studiilor efectuate de ROMPAN, această reducere a TVA poate diminua până la 20% evaziunea fiscală, în aproximativ opt luni după introducerea cotei reduse de TVA. Asta ar aduce la bugetul de stat o sumă de 800 de milioane de lei.

Acum o lună, Ioana Petrescu, noul Ministru de Finanțe declara că o eventuală măsură de reducere a Taxei pe Valoarea Adăugată la o serie de alimente va fi decisă strict în funcție de rezultatele analizei asupra efectelor pe care le-a avut scăderea TVA la pâine. „Dacă rezultatele arată foarte bine, bineînțeles că ar fi foarte bine să facem acest lucru și la carne, la legume sau la fructe„, a spus ea.

Sursa: http://jurnalul.ro/stiri

Tags: , , , , , , ,