VIDEO REALITATEA.NET : Statul mușcă din micii românilor

 

Prin aplicarea TVA, statul mănâncă un sfert din tradiționalul mic al românului. Cel puțin așa spun producătorii de carne. Ei s-au plâns astăzi de acest lucru într-un context mai neobișnuit: au încins, la propriu, grătarele și, cu această ocazie, au cerut din nou Guvernului să reducă TVA la carne.

Cu ocazia unui grătar demonstrativ organizat la sediul Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc, Alexandru Jurconi, președintele PRO AGRO, a declarat: „Noi apreciem faptul că o bună parte din producția de carne a României în acest moment este în zona economiei negre. De fiecare dată, noi, producătorii cinstiți, am pus pentru stat deoparte, de câte ori am încins acest grătar, am pus mici, în echivalentul lor valoric, plătindu-ne Taxa pe Valoarea Adăugată, plătindu-ne taxele la salarii, plătindu-ne impozitele pe profit, ceea ce nu se întâmplă atunci când economia neagră operează. Atunci când economia neagră operează, în bugetul statului nu ajunge nimic”.

Din cei cinci mici pe care, în fapt, grătarul ar fi trebuit să îi dea statului, n-ajunge nici unul acolo unde banii ar trebui să genereze venituri pentru stat, pentru a plăti grădinițele copiilor noștri, drumurile, spitalele„, a adăugat el.

imagine reprezentativa 1 mai

Producătorii de carne cred că TVA în acest sector (24%) este „uriașă” și vor ca ea să fie diminuată, până la 5%, astfel micșorându-se și evaziunea fiscală.

Credem că statul român are de ales între a susține, în mod indirect, evident, o economie subterană, care fură din buzunarul românului mai mulți mici, mai multe produse din carne, mai multă carne, și o economie reală, bazată pe principii competitive, în care toată lumea își plătește taxele. Dacă fiecare dintre producătorii de carne la acest grătar puneau deoparte la bugetul statului mai puțin, dar fiecare, atunci statul român avea de câștigat, și nu în ultimă instanță – consumatorul”, a mai spus el.

În privința reducerii prețurilor, Alex Jurconi a spus: „Este un calcul dificil de făcut, însă, dacă această scădere s-ar produce, de la 24% la 5%, ar exista suficient de multă marjă pentru ca producătorii, procesatorii și consumatorul, prin magazinele specifice, ar putea avea partea lor, de așa fel încât de fiecare dată să avem produse mai ieftine la raft, mai bune, mai sigure și mai  multe„.

Sursa: Realitatea.net

Tags: , , , , , ,