PRO AGRO: Nu putem rezista în continuare cu TVA de 24%

 

Pe grătarele românilor ajung de 1 Mai 30 de milioane de mici, însemnând peste 7% din cantitatea cumpărată într-un an întreg, fiecare român consumând în medie 3 mici cu TVA 24%. Dacă taxa pe valoare adăugată pentru produsele din carne ar fi redusă la 5%, ceţeţeanul român şi-ar permite, cu acelaşi buget, să cumpere 4 mici, se precizează într-un comunicat emis de Federaţia Naţională PRO AGRO.

imagine reprezentativa 1 mai„La momentul la care dumneavoastră veţi fi pus pe grătar aceşti mici, veţi fi plătit deja statului român  o bună parte din valoarea lor . Iată cum 5 mici, din cei 25 ca valoare, se duc la bugetul statului, determinând ca românii să aibă pe masă cu 5 mici mai puţin. Dacă valoarea adăugată pentru aceste produse ar fi în loc de 24 – 5% , 4 din cei 5 mici care tocmai au plecat la bugetul statului, ar rămâne pe grătar pentru familiile dumneavoastră. Acest lucru nu este ceva rău în sine, pentru că din micii care pleacă la bugetul statului, românii îşi plătesc spitalele, îşi plătesc grădiniţele copiilor, îşi plătesc drumurile pe care circulăm. Probleme este că, de cele mai multe ori, cei 5 mici nu ajung în bugetul statului român, ci ajung în evaziunea fiscală, un concurent neloaial al industriei cărnii”, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, în cadrul unei conferinţe de presă.

Taxe mai puţine, dar colectate de la noi toţi

În timp ce, de exemplu, pentru un kg de ceafă de porc, TVA de 24% impune consumatorului să scoată din buzunar cca 20 lei/kg, reducerea până la 5%, care reprezintă valoarea medie europeană,  ar impune un preţ de  16, 9 lei/kg . De asemenea, în cazul cărnii de  pui,  dacă s-ar aplica reducerea de TVA de la 24% la 5%, în loc de 21,5 lei/kg, românul ar plăti 18,2lei/kg, iar în cazul micilor, de la 15,5lei/kg, cheltuiala, pentru aceeaşi cantitate, ar ajunge la 13,1 lei, se precizează în comunicatul emis de Federaţia Naţională PRO AGRO.

Nu putem rezista în continuare cu TVA de 24 %. Problema este că prea puţini plătim prea mult. Ne-am dori ca fiecare dintre cei care sunt participanţi la procesul de producţie şi procesare a cărnii să-şi plătească taxele. Taxe mai puţin, dar colectate de la noi toţi. Ne-am dori foarte tare ca Guvernul României să înţeleagă acest mesaj şi vom fi pregătiţi printr-un document de poziţie pe care îl creăm cu Camera Consultanţilor Fiscali, partenerii noştri, să identificăm argumentele necesare pentru ca în următoarea întâlnire cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul României să aibă puncte de vedere solide, bazate pe date şi explicaţii corecte, coerente, pentu ca acest TVA să ajungă la o valoare ca cea din Europa, între 0 şi 10%. Noi credem că 5 % este ceea ce îşi poate permite România şi deţinem, credem noi, o soluţie în acest sens. Suntem în faza în care ne argumentăm punctul de vedere, însă am mai spus-o şi o spun, am transmis o provocare, în perspectiva unei conferinţe naţionale dedicată tăierii TVA la carne şi la produsele din carne, care va avea loc pe data de 10 iunie”, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO.

Întrebat cât s-ar ieftini carnea după reducerea TVA, Alex Jurconi a precizat că este dificil de estimat, însă că  reducere de la 24%-5% ar crea o rezervă suficientă atât pentru producător, cât şi pentru comerciant,  dar în primul rând pentru consumator, pentru ca acest preţ să scadă.

Această scădere ar crea produse mai ieftine, produse mai multe pe grătar şi, în mod sigur, produse mai sigure pentru consum. Pentru că, atenţie, un produs care provine din zona neagră a economiei nu poate fi nici pe departe un produs atât de sigur ca cele controlate. Dorinţa asociaţiilor noastre profesionale este ca TVA să fie 5 % pentru că avem sentimentul că aceasta este media europeană corectă a valorii adăugate pentru acest tip de produs, carnea şi produsele din carne. 5 % este ceea ce ne dorim de la 1 ianuarie 2015 şi dorim ca Guvernul  să ia toate măsurile necesare şi vom fi acolo pentru a da explicaţiile solicitate, pentru a da argumentele necesare dialogului cu Fondul Monetar Internaţional”, a mai precizat Alex Jurconi.

 O bună relaţie cu transportatorii ar fi o soluţie pentru reglementarea pieţei

De asemenea, o bună relaţie cu reprezentaţii tranportatorilor ar genera o soluţie, în plus, în viziunea preşedintelui PRO AGRO,  pentru reglementarea pieţei de carne din România.

„Cred că ar trebui să reflectăm la un lucru: evaziunea nu stă pe loc, ea se mişcă pe roţi şi aici credem că o bună relaţie cu transportatorii, care fără voia lor mişcă marfă evazionată, ar putea fi o soluţie pentru reglementarea acestei pieţe în România”, a mai precizat Alex Jurconi.

Sursa: Curierulnational.ro

Tags: , , , , , , , , , ,