VIDEO: Patronatele taie TVA

 

tva taiaat

Patronatele din industria cărnii cer scăderea Taxei pe Valoarea Adăugată la cinci procente începând chiar cu 2015. După modelul vecinilor unguri, pentru a crește producția și diminua evaziunea fiscală, dar și pentru a avea prețuri aliniate cu cele europene, industria vrea o taxă mai mică.

Dacă nu se reduc taxele, producătorii români de carne nu vor mai supraviețui pe piață. Este avertismentul sub care asociațiile patronale din industria cărnii au lansat campania pentru reducerea TVA la carne și preparate din carne. Potrivit lor, reducerea TVA de la 24% la 5% ar însemna o scădere de 15 procente în prețul de la raft. În plus, ar scădea evaziunea fiscală, care, în acest moment, duce la pierderi la buget de 450 de milioane de euro.

Deși este producătoare de carne, România se transformă ușor într-o țară de consumatori. Asta pentru că, explică producătorii, 50% din consumul de carne de porc este din import. În cazul cărnii de vită procentul ajunge până la 70%.

„Nu poți să nu reacționezi la niște mișcări care sunt pe piață. Și anume: ce se întâmplă în jurul tău – TVA de 5% la Sud, TVA de 5% la Vest, și tu – TVA de 24%. Asta înseamnă că efectiv nu te mai interesează să produci ceva în țara asta”, a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc.

Patronatele din industria cărnii poartă deja negocieri cu consultanții fiscali din România pentru a face studiile de piață necesare din care să reiasă necesitatea scăderii cotei de TVA. Mai departe, studiile vor fi prezentate oficialilor români, dar și internaționali.

 

Sursa: The Money Channel

 

Tags: , , , , ,