Mediafax: Patronatele din agricultură cer reducerea TVA la carne la 5% – românii au carnea cea mai scumpă din UE

Patronatele din agricultură cer reducerea cotei de TVA la carne şi produse din carne de la 24% la 5%, potrivit Mediafax.

România se numără printre ţările cu cea mai mare TVA la carne, fiind depăşită doar de Danemarca, unde taxa ajunge la 25%. În Marea Britanie, Irlanda şi Malta, TVA la carne este 0, în Polonia, Croaţia şi Cipru de 5%, în Franţa 5,5%, în Portugalia, Belgia şi Olanda – 6%, în Germania 7%, în Ungaria 18% şi în Bulgaria 20%.

Patronatele din agricultură menţionează că România se află la coada clasamentului privind veniturile în Uniunea Europeană, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparaţie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic.

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a declarat într-o conferinţă în care patronatele au lansat campania de reducere a TVA că procesatorii nu pot creşte producţia din cauza impozitelor ridicate.

„Vecinii noştri din Vest au scăzut TVA la carne la 9%. În scurt timp producătorii vor închide şi ne vom muta piaţa în ţările vecine”, a mai spus Minea.

El crede că orice impozit pus pe mâncare este un impozit „ticălos”.

Sursa: Mediafax.ro

Tags: , , , , ,