Paginadeagricultura.ro: Ce a însemnat anul 2014 pentru sectorul românesc al cărnii

poza agroinfo

Anul 2014 a adus câteva modificări în sectorul românesc al cărnii, modificări ce au marcat atât afacerile fermierilor, cât și ale procesatorilor români. Iată mai jos o trecere în revistă a principalelor repere:

Campania ”Taie TVA la carne”, declanșată de Federația Pro Agro, în asociere cu Asociația Română a Cărnii, UCPR și APCPR, AFIS și Sindalimenta, a înregistrat și primele succese: stabilirea datei de 1 iulie 2015 pentru reducerea TVA-ului la carne și produse din carne.

Embargoul rusesc impus de către Rusia pentru produse alimentare provenite din Uniunea Europeană, dar și de materii prime sau animale, a avut un efect deosebit de grav, resimțit mai ales de fermierii români, dar și de procesatori. Potrivit unor estimări efectuate de Pro Agro, pierderile din zootehnie, cumulate, sunt de aproximativ 200 de milioane de euro.

Importurile de carne (porc și pasăre) au dus la scăderea dramatică a afacerilor fermierilor; crescătorii de porci au atins niveluri atât de joase ale volumului de vânzări, încât se află la un pas de faliment.  Pentru industria avicolă, efectele embargoului rusesc sunt cu atât mai grave, cu cât acest sector era printre cele mai importante din agricultura românească.

Epidemia Bluetongue, declanșată la sfârșitul verii, a dus la înregistrarea unor pierderi uriașe în sectorul ovinelor, dar și în cel al bovinelor pentru carne. Epidemia s-a generalizat pe toată suprafața României, ceea ce a dus la interdicții de export, cu efect devastator pentru fermieri. Nici crescătorii de bovine de carne nu au fost într-o situație mai plăcută, pentru că și pe acest segment piața a fost blocată.

Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu, care a fost înființată în iulie 2014, oferă siguranță în afaceri dar și protecție pentru unul dintre cele mai importante produse românești din carne. Mai mult decât atât, membrii asociației și oficialii MADR au înaintat autorităților europene dosarul pentru acordarea protecției IGP.

Rețetele consacrate, un demers inițiat de Romalimenta, APRIL și Rompan, au oficializat categoria produselor alimentare fabricate după standardele anilor ’60, în acest fel, produsele atestate sub această denumire detașându-se net, în fața consumatorilor, de cele realizate conform rețetelor moderne.

Sursa: paginadeagricultura.ro

Tags: , , , , ,