TVA mare înseamnă un nivel de trai scăzut

 

România se numără printre țările cu cel mai mare TVA pentru alimente din Europa. Doar în Ungaria și Danemarca TVA-urile sunt mai mari – 27% ( mai puțin pentru carnea de porc – TVA 5% ), respectiv 25%.

La polul opus, se află Marea Britanie, cu o rată a Taxei pe Valoarea Adăugată de 0%.

Este important să înțelegem cum ne afectează diferența atât de mare de impozitare între noi și vecinii noștri europeni.

În Uniunea Europeană, România se află la coada clasamentului privind veniturile, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparație cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic (britanicii au un salariu mediu net de  2496 de Euro).

Un venit mic pentru oamenii din țara noastră, împreună cu un TVA pentru alimente disproporționat, nu pot însemna decât un nivel de trai scăzut.

coșuri cumpărăturiUn calcul simplu arată că dacă un român cu un salariu mediu ar cheltui toți banii pe care îi câștigă pe mâncare, și-ar permite să cumpere 16 coșuri de alimente de bază lunar (pâine, cartofi, carne, fructe ș.a.), pe când un polo­nez își permite să cumpere 25, iar un britanic aproape 50.

La noi, și salariile sunt mai mici, și prețurile sunt mai mari decât în alte țări. Un român plăteşte  88 de eurocenti pentru un litru de lapte şi 4,11 euro pentru un kilogram de carne de pui, faţă de 61 de eurocenti, respectiv 3,84 de euro, cât plătește un polonez. (sursa: Numbeo.com)

Este de înțeles. Polonezii plătesc un TVA de doar 5% la aceste produse, faţă de 24%, cât plătim noi.

Surse: Numbeo.com, Wikipedia.org

Tags: , , , , , , , ,