TVA mare încurajează evaziunea

După o privire de ansamblu asupra situaţiei din anii trecuţi, vedem că evaziunea fiscală este influenţată în mod direct de fluctuaţia taxelor. De fiecare dată când TVA-ul a fost mărit, a înflorit şi evaziunea pe această taxă. În 1998, când TVA a crescut de la 18% la 22%, evaziunea pe această taxă a crescut de la 4,4% din PIB la 8,9% din PIB. În mod asemănător, în anul 2010, când TVA a crescut de la 19% la 24%, evaziunea pe această taxă a crescut și ea, de la 8,0% din PIB la 9,6% din PIB.

grafic-iulianÎn schimb, atunci când valoarea TVA a fost redusă, s-a constatat o scădere a evaziunii fiscale. În anul 2000, Taxa pe Valoarea Adăugată a fost micşorată de la 22% la 19%. Evaziunea pe această taxă a plonjat de la 8,1% din PIB la 5,3% din PIB.

În sectorul cărnii, evaziunea fiscală este estimată la 40% din piață. Asta înseamnă că statul mai mult pierde decât câştigă din TVA de 24%: aproape jumătate de miliard de euro rămân pe piaţă neagră a cărnii an de an, în loc să ajungă la buget.

În altă ordine de idei, o cotă TVA atât de mare prin comparație cu cea a vecinilor noștri europeni slăbește competitivitatea producătorilor români.

Lucrul acesta a fost dovedit la începutul anului, atunci când în Ungaria a fost micșorată cota TVA pentru carnea de porc de la 27% la 5%. Așa cum era și normal, marii procesatori din vestul țării au început să cumpere carne de peste graniță, pentru că este mai ieftină. Crescătorii din zonă, care sunt, acum, amenințați de faliment, așteaptă ca statul să ia măsuri pentru ameliorarea situației.

Sursa: Raport Anual 2012, Consiliul Fiscal

Tags: , , , , , ,