Recolta.eu: O familie de români plătește anual peste 1.700 de lei pe carne și produse din carne cu TVA 24%. Diminuarea TVA ar genera un câștig de 75 de euro pe an

 

savingsCalculele industriei cărnii spun că dacă reducerea cotei de TVA pentru carne și produsele din carne ar deveni realitate, fiecare român ar avea, anual, cu 81 lei mai mult în buzunar decât în prezent. În condițiile în care o familie cu patru membri plătește anual pe carne peste 1.700 lei, cu o TVA 5% s-ar face o economie de aproximativ 325 de lei la buget, având pe masa aceaşi cantitate de produse.

Datele din piață spun că un român consumă o cantitate de aproximativ 58 de kilograme de carne în fiecare an. Defalcate pe categorii de produse, cifrele de consum anuale ar arăta așa: 18,528 kilograme de carne de pui consum/cap de locuitor, 11,832 kilograme de carne de porc consum/cap de locuitor, 3,288 kilograme de carne de vită consum/cap de locuitor, 12,456 kilograme de preparate din carne consum/cap de locuitor, 7,572 kilograme de pește și produse din pește consum/cap de locuitor, respectiv 4,068 kilograme de carne de alt tip consum/cap de locuitor.

„Prețul mediu pentru un kilogram de carne de pasăre, cu TVA de 24%, este de 9 lei. Asta înseamnă o cheltuială anuală pe familie de 666 lei. Cu o TVA de 5% la sută, aceeași cantitate de carne de pui ar costa 539,5 de RON. Economia ar fi astfel de 126,5 de lei.
Pentru carnea de porc, prețul mediu, cu TVA de 24%, este de 17 lei/kg. Asta înseamnă o cheltuială de 802,5 lei anual. Cu TVA de 5%, din bugetul familiei s-ar cheltui 650 de lei. În acest caz, economia la bugetul familiei este de 152,5 de lei.
Pentru carnea de vită, prețul mediu, cu TVA de 24%, este de 18 lei per kilogram. Cheltuiala pe un an s-ar ridica la 238 de lei. Cu TVA de 5%, costul ar fi de 192,5 de lei, iar economia înregistrată la buget ar fi de 45,5 lei”, se precizează într-o informare transmisă presei de echipa de comunicare „Taie TVA”.
Sursa: Recolta.eu
Tags: , , , , , , , , , ,