Micșorarea TVA la carne va aduce bani în buzunarele românilor

 

placinta carneee Primul efect al reducerii cotei TVA pentru carne va fi vizibil în prețurile de la raft ale produselor. Ele vor fi mai mici cu 15 procente. Haideți să vedem, practic, ce economii ar face românii ca urmare a acestei schimbări.

Cele mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că un român consumă, în medie, aproape 58 de kilograme de carne anual (date din anul 2012):

– 18,528 kilograme de carne de pui

– 11,832 kilograme de carne de porc

– 3,288 kilograme de carne de vită

– 12,456 kilograme de preparate din carne

– 7,572 kilograme de pește și produse din pește

– 4,068 de kilograme de carne de alt tip

Pentru început, vom calcula diferența de preț pentru carnea de pasăre, preferata românilor.

Prețul mediu pentru un kilogram, cu TVA de 24%, este de 9 RON. Asta înseamnă o cheltuială anuală de aproximativ 167 de lei. Cu TVA de 5% la sută, aceeași cantitate de carne de pui ar costa 141 de RON. Rezultă o economie de 26 de lei.

imagine reprezentativa articol 28.04Pentru carnea de porc, prețul mediu, cu TVA de 24%, este de 17 lei/kg. Asta înseamnă o cheltuială de 201 de lei anual. Cu TVA de 5%, ar costa 170 de lei. Rezultă o economie de 31 de lei.

Pentru carnea de vită, prețul mediu, cu TVA de 24%, este de 18 lei per kilogram. Cheltuiala pe un an s-ar ridica la 60 de lei. Cu TVA de 5%, costul ar fi de doar 50 de lei. Rezultă o economie de 10 lei.

Ar trebui adăugate și economiile făcute atunci când vine vorba de categoriile „preparatele din carne”, „pește și preparate din pește” și „alte tipuri de carne”, dar, din păcate, pentru ele nu se găsesc date exacte în ceea ce privește prețurile.

Chiar și așa, în total, după reducerea cotei TVA pentru carne și produsele din carne, fiecare român va avea, anual, cu 67 lei mai mult în buzunar decât acum. Iar pentru o familie cu patru membri, economia ar fi de 268 de lei.

Sursa: Institutul Național de Statistică

 

Tags: , , , , , , , , , ,