Libertatea – Ce inseamna scaderea TVA-ului la alimente, din 2016, pentru buzunarul romanului

carne si preparate din carne

De la anul, în afară de pâinea noastră cea de toate zilele, şi carnea, şi peştele, şi legumele, şi fructele vor avea TVA redus cu 15%. Altfel spus, când cumperi pulpe de pui, în loc de 10 lei, cât plăteşti acum, vei scoate din buzunar cu peste un leu mai puţin. Dacă tragem linie, fiecare român va economisi câteva zeci de lei la coşul lunar de cumpărături.

Scăderile de taxe – TVA-ul (de la 24% la 20%, iar pentru carne, peşte, legume şi fructe – la 9%) şi accizele – promise de guvernanţi în proiectul noului Cod Fiscal ar trebui să aducă un val de ieftiniri la alimente, electronice şi elecrocasnice, maşini, îmbrăcăminte, carburanţi, cafea, băuturi alcoolice, dar şi electricitate. Cum românul dă pe mâncare şi jumătate din banii câştigaţi şi, în consecinţă, este extrem de sensibil la preţ, orice ban rămas în plus contează. Statisticile oficiale spun că atunci când se aprovizionează, pe-o lună întreagă, de la supermarket, fiecare român pune în coş, printre altele, cel puţin 3 kilograme de carne, patru litri de lapte, vreo şapte ouă, cam 33 de pâini de-un leu şi mai bine de 4 kilograme de legume, pe care plăteşte, în medie, 200 de lei. Dacă preţurile de anul viitor vor fi similare cu cele de astăzi, pentru toate aceste produse vom avea nevoie, în medie, de puţin peste 190 de lei. Teoretic, la rafturi, şi un frigider, de exemplu, va costa, în loc de 950 de lei, 919 lei, presupunând, desigur, că materiile prime folosite de producători nu se vor scumpi între timp. Inclusiv factura la curent ar trebui să scadă de la 80 de lei, de pildă, la 77,42 de lei.

Sursa: libertatea.ro

Tags: , , ,