Informatia Zilei: Se preconizează reducerea TVA la carne şi produse bio

Reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la pâine şi produse de panificaţie pare să fie un demers benefic pentru producători, dar şi pentru consumatori. Guvernul studiază posibilitatea reducerii TVA cu prioritate la produse din carne, dar şi la cele bio.

media-20141124 (4)

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale consideră că în aceste domenii evaziunea fiscală este ridicată şi merită să se dea curs reducerii taxelor. Deţinătorul portofoliului de la Agricultură a afirmat recent că va propune guvernului reducerea de la 24 la 9% a TVA la carne şi preparate din carne. Un asemenea demers ar deveni operant probabil din a doua jumătate a anului 2014.
În acest moment, România se află aproape în vârful unei piramide ipotetice privind valoarea TVA la alimente. În vreme ce la noi se aplică taxa de 24%, doar în Ungaria este maxim 27% şi Danemarca are  TVA de 25%.

Celelalte ţări ale Uniunii Europene au valori cu mult sub cifrele menţionate mai sus. Iată şi alte exemple privind valoarea TVA la alimente: Bulgaria  20%, Ungaria 18%, Germania 7%, Franţa 5,5%, Polonia 5%, Italia şi Spania 4%, Luxemburg 3%, iar Irlanda, Malta şi  Marea Britanie nu au TVA pe alimente.
În cazul în care TVA la carne şi produse din carne va fi redusă la 9%, România va ajunge la jumătatea clasamentului european, pe locul 14, la această grupă de alimente.

Sursa: Informatia-zilei.ro

Tags: , , , , ,