informatia-zilei.ro: Carnea adusă de pe piaţa unională nu are TVA

carne-de-porc

În vreme ce se discută despre necesitatea reducerii Taxei pe Valoarea Adăugată – TVA în cazul cărnii şi a produselor din carne, fără a se lua o decizie în acest sens, în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor există propuneri menite a reduce evaziunea fiscală, dar şi pentru a descutaja importurile. Nu în ultimul rând se va asigura un sprijin pentru fermierii români implicaţi în zootehnie. Se propune taxarea inversă în acest domeniu. Astfel o să scadă cantitatea de carne adusă în România de pe piaţa unională fără TVA.

Deputatul Nini Săpunaru a declarat recent Agenţiei Mediafax: „E o soluţie care s-a aplicat cu succes în agricultură pentru cereale şi a funcţionat şi s-a redus frauda foarte mult. La fel, dacă introducem taxarea inversă pe un an de zile, pentru că pentru atât se aprobă de Comisia Europeană, putem să nu reducerea preţul la galantar, dar reducem în mod cert frauda şi societăţile fictive care funcţionează la ora actuală în România”.

„Această măsură dă o gură de oxigen producătorilor interni. De ce? Eu sunt societate de procesare a cărnii, fac mezeluri şi am de ales între a lua carne din România cu TVA, colectat 24%, pe care îl plătesc până una alta, chiar dacă mi-l deduc, şi să iau carne din import cu TVA zero. De multe ori asta e soluţia şi prefer să aduc carne din import cu zero TVA pentru că nu-mi mai blochez banii”.

Sursa: informatia-zilei.ro

Tags: , , , ,