Ilie Van, Asociația Crescătorilor de Păsări din România: Tăiați de urgență TVA la carne!

pui

“Menținerea TVA la 24% la carnea de pasăre va aduce pierderi directe la bugetul de stat de 61,3 milioane de euro, ca urmare a evaziunii pe TVA, în proporție de 40%”, a declarat președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, la lansarea campaniei de promovare a reducerii TVA la carne.

El a mai spus că teama potrivit căreia dacă vom reduce TVA, vom reduce și banii la buget nu se justifică, pentru că menținerea TVA la 24% la carnea de pasăre va aduce pierderi directe la bugetul de stat de 61,3 milioane de euro anual.

În schimb, dacă TVA ar fi redusă de la 24% la 9%, consumul și volumul vânzărilor ar putea ajunge la nivelul istoric din 2009, iar evaziunea fiscală ar putea fi eliminată, mai întâi în trepte, iar apoi în totalitate. În felul acesta s-ar reduce pierderile de venit bugetar, de la 61,3 milioane de euro la 23 de milioane de euro.

“Practic, prin creșterea bazei de impozitare ne așteptăm la scăderea pierderilor de venit la buget. Noi spunem că suma de 23 de milioane de euro, ca urmare a reducerii TVA de la 24% la 9% va fi recuperată indirect prin volumul impozitului pe profit, creșterea investițiilor și, deci, prin creșterea PIB”, a explicat Ilie Van.

Tot el a mai precizat că toate neregulile din piața avicolă din România au condus la depășirea procentului de suportabilitate și se vor răsfrânge asupra crescătorilor de animale și a consumatorilor.

“Primul care pierde este consumatorul și al doilea – crescătorul de animale. Și nu ar fi exclus să nu mai avem animale, să nu mai putem aproviziona industria și să mâncăm carne din import”, a adăugat Van.

Sursa: http://www.fabricadecarne.ro

Tags: , , , , , ,