Gfk România, INS: economie de 120 de euro, cu TVA 5% pentru carne și produsele din carne

 

placinta gfkUn studiu recent al Gfk România ne arată că produsele pe care românii cheltuiesc cei mai mulţi bani de-a lungul unui an sunt, printre altele, carnea (27% din totalul bugetului pentru alimente proaspete) şi mezelurile (16%).

Haideți să vedem ce economie ar face fiecare familie în parte, în lumina acestui studiu și a unui raport asupra veniturilor și cheltuielilor gospodăriilor din România pus la dispoziție de Institutul Național de Statistică (INS).

 

placinta insConform INS, venitul total mediu lunar al unei gospodării (se consideră că o gospodărie este alcătuită din trei oameni) este de 2475 de lei. Din această sumă, arată raportul INS, 71,9% se duc pe cheltuielile de larg consum. Adică 1780 de lei.


 

Studiul GfK ne spune că 38% din cei 1780 de lei, adică 676 de lei, sunt cheltuiți pe alimente proaspete. Cea mai mare parte din acești bani, adică 27%, este cheltuită pe carne și 16% – pe mezeluri.

 

Coroborând datele oferite de INS cu cele oferite de GfK, vedem că fiecare gospodărie cheltuiește, în medie, 183 de lei, lunar, pentru carne. De asemenea, fiecare gospodărie cumpără mezeluri de 108 lei.

cheltuieli lei pe anAsta înseamnă o cheltuială anuală totală de 3494 de lei pentru carne și mezeluri.

 

Dacă am aplica o cotă TVA de 5%, aceeași cantitate de carne și mezeluri ar putea fi cumpărată cu 2958 de lei. Economia pe care ar face-o fiecare familie în parte este de 536 de lei. Adică în jur de 120 de Euro.

Surse: Studiu GfK, Institutul Național de Statistică

Tags: , , , , , , ,