Evz.ro: Reducerea TVA la CARNE – Cât ar câștiga fiecare roman și ce ieftiniri ar aduce

 

savings-accountO familie ar putea economisi peste 75 de euro/an dacă s-ar reduce cota TVA pentru carne și produse din carne la 5%, potrivit platformei taietva.ro. 

De asemenea, fiecare român ar putea avea, anual, cu 81 de lei mai mult în buzunar decât în prezent, conform studiilor efectuate de reprezentanții din industrie, publicate pe platforma de comunicare www.taietva.ro.

„După reducerea cotei TVA pentru carne și produsele din carne, fiecare român va avea, anual, cu 81 lei mai mult în buzunar decât acum. O familie cu patru membri va plăti anual pe carne peste 1.700 lei, iar cu TVA 5% ar face o economie de aproximativ 325 de lei„, se menționează într-un comunicat al producătorilor din industria cărnii.

Cât ar economisi românii pentru fiecare tip de carne
Prețul mediu pentru un kilogram de carne de pasăre, cu TVA de 24%, este de 9 lei, ceea ce înseamnă o cheltuială anuală/familie de 666 lei. Cu TVA de 5%, aceeași cantitate de carne de pui ar costa numai 539,5 lei, fiind realizată o economie de 126,5 de lei, potrivit studiilor effectuate de industria cărnii.

De asemena, pentru carnea de porc, prețul mediu, cu TVA de 24%, este de 17 lei/kg, respectiv o cheltuială de 802,5 lei anual. Cu TVA de 5%, din bugetul familiei s-ar cheltui 650 de lei, iar economia ar fi de 152,5 de lei.

Prețul mediu pentru carnea de vită, cu TVA de 24%, este de 18 lei/kilogram. Cheltuiala pe un an s-ar ridica la 238 de lei, însă cu TVA de 5%, costul ar fi de numai 192,5 de lei, ceea ce înseamnă o economie de 45,5 lei, arată aceleași studii.

Sursa: www.evz.ro

Tags: , , , , , , , ,