Economica.net: Câţi bani ar putea economisi o familie dacă s-ar reduce TVA la carne

 

economicaO familie ar putea economisi peste 75 de euro/an dacă s-ar reduce cota TVA pentru carne şi produse din carne la 5%, iar fiecare român ar putea avea, anual, cu 81 de lei mai mult în buzunar decât în prezent, conform studiilor efectuate de reprezentanţii din industrie, publicate pe platforma de comunicare www.taietva.ro.

‘După reducerea cotei TVA pentru carne şi produsele din carne, fiecare român va avea, anual, cu 81 lei mai mult în buzunar decât acum. O familie cu patru membri va plăti anual pe carne peste 1.700 lei, iar cu TVA 5% ar face o economie de aproximativ 325 de lei, având pe masă aceeaşi cantitate de produse’, precizează un comunicat al producătorilor din industria cărnii.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), un român consumă aproape 58 de kilograme de carne în fiecare an, din care 18,5 kilograme de carne de pui, 11,8 kilograme de carne de porc, 3,2 kilograme de carne de vită, 12,4 kilograme de preparate din carne, 7,5 kilograme de peşte şi produse din peşte şi 4,06 kilograme de carne de alt tip.

‘Preţul mediu pentru un kilogram de carne de pasăre, cu TVA de 24%, este de 9 lei, ceea ce înseamnă o cheltuială anuală/familie de 666 lei. Cu TVA de 5%, aceeaşi cantitate de carne de pui ar costa numai 539,5 lei, fiind realizată o economie de 126,5 de lei. Pentru carnea de porc, preţul mediu, cu TVA de 24%, este de 17 lei/kg, respectiv o cheltuială de 802,5 lei anual. Cu TVA de 5%, din bugetul familiei s-ar cheltui 650 de lei, iar economia ar fi de 152,5 de lei. Preţul mediu pentru carnea de vită, cu TVA de 24%, este de 18 lei/kilogram. Cheltuiala pe un an s-ar ridica la 238 de lei, însă cu TVA de 5%, costul ar fi de numai 192,5 de lei, ceea ce înseamnă o economie de 45,5 lei’, arată studiile efectuate de producătorii din industria cărnii.

Prin intermediul platforma on-line de comunicare a campaniei www.taietva.ro, românii se pot implica direct în procesul de tăiere a TVA la carne şi preparatele din carne prin semnarea unei petiţii on-line, pot distribui bannerele campaniei şi pot trimite câte un mail politicienilor pe care i-au ales. În plus, pot urmări demersurile făcute pentru scăderea TVA.

Reducerea TVA la carne şi preparatele din carne este o prioritate pentru industria cărnii din România. Campania ‘TAIE TVA’ este susţinută de toate asociaţiile profesionale importante din România – Federaţia Naţională PROAGRO, de Asociaţia Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Sursa: www.economica.net

Tags: , , , , , , , ,