Deputat Liviu Harbuz: TVA redus la carne şi lapte!

 

liviu harbuz

Deputatul PSD Liviu Harbuz își declară din nou susținerea pentru campania de reducere a TVA pentru carne și produsele din carne la 5%. Într-un comunicat de presă, el spune: ”Siguranţa alimentară este primordială pentru securitatea unui stat. O criză alimentară nu este dictată, în mod obligatoriu, de lipsa hranei. Cantitatea şi calitatea produselor alimentare se cer conjugate cu un factor cheie: accesibilitatea.

România are toate premisele pentru a fi un bun producător de carne, lapte, legume şi fructe, dar oferta autohtonă luptă în termeni inegali cu preţul produselor de import, purtătoare şi de un TVA mai mic decât cel aplicat în România.

Cunoscând specificul muncii celor care produc carne şi lapte, consider prioritare următoarele măsuri:  reintroducerea în sfera penală a falsificării produselor alimentare, reducerea TVA la legume-fructe, lapte şi carne.

Producătorii şi procesatorii de carne şi lapte au cerut tratament egal, nu favoruri, comparativ cu ceea ce li se oferă omologilor lor din ţările europene. Avem promisiunea domnului ministru al agriculturii, Daniel Constantin, a domnului prim-ministru Victor Ponta, putem conta pe susţinerea domnului comisar european Dacian Cioloş, ca lucrurile să intre în normal.

Kilogramul de carne de porc porneşte cu 7,5 lei spre abator şi ajunge în galantar cu până la 22 de lei – muşchiul de porc. Motivele invocate: costurile cu personalul şi utilităţile. Preţurile sunt umflate de adaosurile comerciale, spun producătorii, care îşi dau marfa pe bani puţini. Argumentele enumerate susţin reducerea TVA la alimente, iar eu, ca deputat PSD, susţin proiectul de act normativ pentru reducerea acestei taxe pentru lapte şi carne de la 24% la 5%. Avem modele de bune practici: în Ungaria şi Bulgaria TVA-ul a fost redus la 5%”.

Sursa: www.zch.ro

Tags: , , , ,