Daniel Constantin: Mi-aș dori să extindem reducerea TVA la produse din carne sau la legume-fructe

taietva.ro daniel constantin

Chiar dacă sumele sunt foarte mari, iar deficitul creat de pe urma unei posibile extinderi a diminuării TVA și către alte sectoare din domeniul agroalimentar, Daniel Constantin a precizat marți la București că și-ar dori ca produsele din carne și sectorul legume-fructe să aibă parte de o asemenea scădere a Taxei pe Valoarea Adăugată.

Conform spuselor sale, mâine (miercuri, 10 septembrie – n.r.), vor fi prezentate în ședință de Guvern datele finale la un an de zile după ce a fost aplicată măsura de reducere a TVA pe lanțul grâu, făină, pâine, „o măsură care, pe ansamblu, a fost bună”.
„Poate că n-a întrunit toate așteptările pe care le aveam, dar crează premisele să ne putem gândi la un alt sector pe care să-l accesăm în perioada următoare pentru a reduce TVA și la acele produse. Nu vreau să creez așteptări. Cred că este important să vedem întâi raportul, să-l prezentăm, să facem analize asupra impactului aplicării TVA la alte produse și, după aceea, să vorbim de toate aceste lucruri.
Eu mi-aș dori să extindem la produse din carne sau la legume-fructe, însă aici sumele sunt foarte-foarte mari și va trebui să vedem cum reușim să compensăm, dacă prin combaterea evaziunii fiscale putem să acoperim sau nu putem să acoperim deficitul care s-ar crea.
Important este ca mâine să tragem concluziile și sunt convins că mâine, probabil, va fi o discuție și la nivelul Guvernului, să tragem concluziile cu privire la perioada în care am avut TVA redusă la pâine și la produsele de pe filiera de produs – făină, cereale, acolo unde am avut și taxarea inversă. După ce vom trage concluziile, putem să deschidem și alte discuții, și alte oportunități”, a declarat Daniel Constantin.
Acesta a precizat chiar de la debutul alocuțiunii pe care a susținut-o în deschiderea primei ediții a „Balului Fermierilor” că măsura „poate că n-a întrunit toate așteptările” pe care le avea și că „personal”, și-ar fi dorit să „combată definitiv evaziunea fiscală”.
„Este adevărat că am redus evaziunea cu un procent semnificativ, dar nu total, așa cum ne-am fi dorit. Încă mai avem de lucru și cred că pe lângă această măsură, trebuie să venim și cu alte măsuri la care sunt convins că și Ministerul de Finanțe se gândește în această perioadă”, a conchis vicepremierul și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a organizat astăzi prima ediție a „Balului Fermierilor”, singurul eveniment de acest tip de anvergură națională, în cadrul căruia au fost recunoscute eforturile și rezultatele deosebite înregistrate în acest an de producători agricoli din întreaga țară, atât cei care derulează activități în sectorul vegetal, cât și în zootehnie.
Câștigătorii premiilor „Fermierul Anului 2014”, decernate astăzi, au fost fermieri care au declarat la direcțiile agricole județene producțiile obținute în 2014 la culturile de grâu, rapiță și orz, precum și tinerii fermieri și administratorii fermelor de familie, care au devenit afaceri de succes.
Prin acordarea premiilor „Fermierul Anului 2014”, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale dorește atât să încurajeze producătorii agricoli să continue investițiile și eforturile, astfel încât agricultura românească să devină principalul motor al creșterii economice, cât și aducă în prim plan producătorii agricoli care au contribuit la obținerea acestor rezultate extraordinare, prin care demonstrează că, în România, se poate face agricultură performantă, la standarde europene, cu respectarea cerințelor consumatorului.
La şase luni de la reducerea TVA, potrivit statisticilor Rompan, a avut loc o reducere cu 20% a evaziunii fiscale din acest sector. Producţia totală de pâine din România este de 1,8 milioane tone/an.
Reprezentanţii mai multor industrii solicită, de asemenea, reducerea TVA. S-a discutat despre TVA de 9% la carne, fructe şi legume sau produse bio.
Ba mai mult, patronatele din industria cărnii au trimis o scrisoare deschisă către FMI, în care solicită acordul pentru reducerea TVA la carne şi produse din carne de la 24% la 5%, argumentând că măsura ar urma să combată evaziunea fiscală din domeniu, estimată la 450 de milioane de euro.
Sursa: http://www.recolta.eu/
Tags: , , , , , , , , , , , ,