Daniel Constantin – ”Avem în vedere și reducerea TVA pe tot lanțul la carne”

 

daniel constantin (2)Miercuri şi joi, 11 –12 iunie, în sala de conferinţe a Hotelului Hilton a avut loc conferinţa internaţională „Meat – Milk 2014″, în care au fost discutate principalele probleme cu care se confruntă în prezent producătorii şi procesatorii de carne şi de lapte din România şi din Europa. La eveniment a luat parte şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a avut numai cuvinte de laudă la adresa organizatorilor, asigurându–i pe aceştia că va susţine întru totul factorii care pot genera plusvaloare la carnea şi laptele românesc.

Nemulţumiri şi promisiuni

Cei prezenţi au cerut imperativ ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să facă „intervenţii” de urgenţă pentru reducerea TVA la lapte şi carne. „Deja, în Ungaria şi Bulgaria, TVA-ul a fost redus la 5%. În plus, noi ne confruntăm cu o scădere semnificativă a efectivelor de bovine (atât de lapte cât şi de carne). În aceste condiţii este tot mai greu să supravieţuim”, au spus reprezentanţii producătorilor de lapte şi carne.

Nemulţumiri au fost şi în privinţa soluţiilor (ajutorului de stat) în domeniul zootehnic. Valoarea maximă a unui proiect eligibil la noi este de 2 milioane euro, în timp ce în Croaţia (ultima venită în UE),  nivelul este de 5 milioane euro/proiect. „De ce la alţii se poate, iar la noi nu?”, s-au întrebat cei prezenţi în sală. Astfel de întrebări au primit răspunsuri prompte din partea ministrului Agriculturii. „Ne-am gândit să reducem într-o primă fază TVA-ul la lapte şi legume. Avem în vedere şi reducerea TVA pe tot lanţul şi la carne” a spus Daniel Constantin.

De altfel, a continuat spunând că „în sectorul zootehnic, dorim ca în anii 2016-2017 sprijinul de la stat să fie puternic”. După spusele acestuia, începând cu anul 2020, fermierii români vor fi aliniaţi la nivelul subvenţiilor primite de fermierii europeni.

Sursa: www.tribuna.ro

Tags: , , ,