Curierul National: Se va reduce TVA la fructe, legume şi carne?

 

Guvernul are de gând să aplice „proiectul de succes” din domeniul panificaţiei şi la fructe, legume şi carne, dar nu poate garanta că acest lucru chiar se va împlini. Ponta: Haideţi să vedem ce va ieşi. Eu nu mă pot angaja în numele noului Guvern, format în urma alegerilor prezidenţiale
Premierul preconizează totuşi că, în urma discuţiilor purtate cu mediul de afaceri, la un moment dat, se va încheia un parteneriat cu patronatele, dar nu ştie dacă se va lua în 
calcul şi fructele, legumele sau numai carnea
 original__lso1864
Premierul Victor Ponta a declarat ieri că Guvernul intenţionează să aplice din 2015 „proiectul de succes” al reducerii TVA la produsele de morărit şi panificaţie şi la fructe şi legume, precum şi la carne, dar că nu-şi poate asuma responsabilitatea pentru noul Guvern, format după alegerile prezidenţiale.
„Pe baza acestui succes (reducerea TVA la produsele de morărit şi panificaţie – n. red.) vom merge mai departe şi cu reducerea TVA la fructe-legume şi carne. Dialogul cu mediul privat va face posibil acest lucru. Am cerut deja miniştrilor Finanţelor şi Agriculturii să facă aceste proiecte. Urmează un parteneriat cu mediul de afaceri privat ca să se aplice ceea ce am făcut la pâine şi în alte sectoare din industria alimentară”, a declarat ieri Ponta, la Ministerul Agriculturii, cu ocazia prezentării impactului pe care reducerea TVA la produsele de morărit şi panificaţie de la 24% la 9% l-a avut asupra bugetului de stat.
Întrebat însă dacă se are în vedere reducerea TVA la fructe-legume şi carne sau doar la fructe şi legume sau doar la carne, premierul a evitat să răspundă în mod concret. „Haideţi să vedem ce va ieşi. Eu nu mă pot angaja în numele noului Guvern”, a afirmat premierul.
Pe de altă parte, răspunzând unei întrebări a Curierului Naţional referitoare la evoluţia dialogului cu mediul privat, acesta a afirmat că au avut deja loc discuţii pe tema reducerii TVA la fructe, legume şi carne, şi că acestea vor continua până la luarea unei decizii.
„Reducerea TVA la pâine a fost un proiect de succes, care nu ar fi putut fi aplicat fără cele trei elemente esenţiale: calculele, curajul şi parteneriatul. Dacă ne-am fi bazat doar pe calcule, aşa cum face Cotroceniul, nu am mai fi luat niciodată nicio decizie”, a mai spus Ponta.
Patronatele din industria cărnii cer reducerea TVA până la 5%
Reprezentanţii industriei cărnii au cerut în numeroase rânduri reducerea TVA la carne, de la 24% cât este în prezent la 5%, afirmând că această măsură va aduce beneficii atât Guvernului, cât şi consumatorilor, producătorilor, procesatorilor şi furnizorilor finali.
Alex Jurconi, preşedintele PRO AGRO, afirma spre sfârşitul lunii mai că o scădere cu 19% a TVA la carne ar însemna o reducere a preţului final plătit de consumator cu 15%. „Şi vorbim despre o reducere sustenabilă. Cu această reducere, producătorii ar putea creşte calitatea produselor lor sau ar putea produce mai mult la aceeaşi calitate. O reducere de 2 – 3 lei la raft este benefică buzunarului consumatorilor. Adică, la un preţ al produselor din carne de 20 lei în prezent, reducerea TVA la carne ar însemna că un kilogram s-ar vinde cu 17, maximum 18 lei”, a mai spus Jurconi, subliniind că lanţul insolvenţelor a început acum un an la carnea de pasăre, în prezent ameninţaţi fiind şi producătorii de carne de porc.
Reprezentanţii industriei cărnii au arătat că producătorii şi procesatorii români de carne sunt la limita profitabilităţii şi situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc.  „Din datele centralizate de către Federaţia Naţională PRO AGRO, vă putem spune că evaziunea fiscală pe lanţul cărnii depăşeşte în România 450 de milioane de euro anual”, se arată în scrisoarea amintită.
Evaziunea fiscală la pâine a scăzut mai mult în ochii Finanţelor, faţă de estimările patronatelor
Prezent ieri la conferinţă, ministrul Finanţelor, Ioana Maria Petrescu, a afirmat că, după reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% de la 1 septembrie 2013, evaziunea fiscală a scăzut cu 300 milioane de lei, deşi patronatul din domeniul panificaţiei Rompan indică o scădere de 200 milioane lei, calculele plecând de la ipoteze diferite.
„Din estimările MFP şi Comisiei Naţionale de Prognoză rezultă că în perioada septembrie 2013 – iulie 2014 evaziunea la pâine a indicat o reducere de aproximativ 300 mil. lei, plecând de la următoarele ipoteze: cantitatea suplimentară de pâine livrată de agenţii economici a fost de 88.000 de tone, iar preţul mediu al pâinii şi al produselor de franzelărie publicat de INS în ultimele şase luni a fost de 3,49 lei/kg”, a declarat ieri Petrescu, precizând însă că MFP şi Rompan s-au bazat, la efectuarea calculelor, pe ipoteze diferite, însă că cifrele sunt apropiate, deşi estimările privind reducerea evaziunii sunt diferite.
„Rompan estimează o reducere a evaziunii de 200 mil. lei, iar MFP indică o scădere de 300 mil. lei, în condiţiile în care evaziunea se ridica la 70% din piaţa de morărit şi panificaţie”, a spus ministrul Finanţelor.
Rompan: Evaziunea fiscală a ajuns la jumătate, faţă de 70% cât era
Cerându-i-se să precizeze care este nivelul real al evaziunii fiscale din industria panificaţiei, Aurel Popescu, preşedintele Rompan, a explicat că, la momentul aplicării reducerii TVA la produsele de morărit şi panificaţie, aceasta era de 70% din piaţă, ceea ce înseamnă că acum a ajuns la 50%, având în vedere că aceasta s-a redus cu 20% în anul care a trecut de la aplicarea măsurii. „Producţia fiscalizată a crescut cu 20%, ceea ce înseamnă că, în acest moment, evaziunea fiscală din industria panificaţiei este de 50%”, a spus Popescu, precizând că producţia de morărit şi panificaţie fiscalizată a crescut cu 280.000 tone.
În plus au fost stopate procesele de insolvenţă şi faliment ale companiilor din domeniu, crescând şi puterea de cumpărare a consumatorilor, odată ce, timp de un an, au achiziţionat produse mai ieftine cu 12%.
Conform datelor Rompan, într-un an s-au economisit 200 mil. lei la cumpărarea făinii şi 400 mil. lei la achiziţia pâinii, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a populaţiei a crescut cu 136 mil. euro.
Suntem pe locul doi în UE la capitolul taxe pe alimente
Potrivit unei analize realizate de Keysfin, care citează date ale Eurostat, România se află pe locul doi la capitolul taxe pe alimente. „Ca să înţelegeţi mai bine, în timp ce noi plătim 24% TVA la carne, lactate etc., nemţii plătesc numai 7%, italienii şi spaniolii 4%, polonezii 5%, iar olandezii 6%. Pe ansamblu, nu mai puţin de 15 state din UE au cote reduse de TVA pentru alimente. Până şi Ungaria, ţara care a impus cota record de TVA de 27% în economie, pentru hrană nu şi-a permis o taxă pe valoarea adăugată mai mare de 18% (cereale şi lactate)”, se arată în studiu.

Sursa: www.curierulnational.ro

Tags: , , , , , , ,