Cât ar costa grătarul de 1 mai cu TVA 5% pentru carne și preparatele din carne

 

E 1 mai și, cu gândul la mititei, oamenilor le este ușor să piardă din vedere un lucru foarte important: mititeii cu pricina conțin un TVA măricel – 24%. La fel și pieptul de pui, ceafa de porc, și celelalte cărnuri care vor ajunge pe grătar.

Am colindat magazinele, ca să vedem ce preț are fiecare produs în parte, așa încât să putem face o medie a prețurilor și să calculăm cam cât l-ar costa pe un român grătarul de 1 mai.

comparatie preturi 1 maiAstfel, un kilogram de carne de mici costă, în medie, 15,5 lei, un kilogram de piept de pui dezosat costă 21,5 lei, iar un kilogram de ceafă de porc costă 20 de lei.

Dar cum nimeni nu merge singur la iarbă verde, vom face calculul pentru un grup de cinci persoane, care au cumpărat două kilograme de mici, două kilograme de piept de pui și un kilogram de ceafă de porc. În total, au cheltuit 114 lei.

Haideți, acum, să facem un mic experiment. Să presupunem că TVA pentru carne și prreparatele din carne a fost deja redusă la 5% și să vedem cam cât ar costa un grătar pentru același grup de cinci persoane.

Pentru două kilograme de mici ar plăti 26,25 de lei, în loc de 31 de lei, pentru cele două kilograme de piept de pui ar plăti 36 de lei, în loc de 43 de lei, iar pentru ceafa de porc ar plăti nici 17 lei (16.93), în loc de 20.

Cheltuiala totală, cu o TVA de 5% ar fi de 79 de lei. Diferența de preț este grăitoare: 35 de lei. O sumă de bani care ar permite altor două persoane să se alăture picnicului.

Tags: , , , , , , ,