Capital.ro: O familie ar putea economisi peste 300 de lei pe an din reducerea TVA la carne

 

economie capitalÎn condiţiile în care un român consumă aproape 58 de kilograme de carne în fiecare an, reducerea cotei TVA la 5% pentru carne şi produsele din carne ar însemna o economie de 81 de lei anual, reiese dintr-un calcul realizat de reprezentanţii campaniei “Taie TVA”, susţinută de asociaţiile din industrie.

După reducerea cotei TVA pentru carne şi produsele din carne, fiecare român va avea, anual, cu 81 de lei mai mult în buzunar decât acum. Astfel, o familie cu patru membri va plăti anual pe carne peste 1.700 lei. Cu TVA 5% ar face o economie de aproximativ 325 de lei, având pe masa aceeaşi cantitate de produse.

grafic

Preţul mediu pentru un kilogram de carne de pasăre, cu TVA de 24%, este de 9 lei. Asta înseamnă o cheltuială anuală pentru o familie de 666 de lei. Cu TVA de 5% la sută, aceeaşi cantitate de carne de pui ar costa 539,5 de lei.

Pentru carnea de porc, preţul mediu, cu TVA de 24%, este de 17 lei pentru un kilogram. Asta înseamnă o cheltuială de 802,5 lei anual. Cu TVA de 5%, din bugetul familiei s-ar cheltui 650 de lei.

Pentru carnea de vită, preţul mediu, cu TVA de 24%, este de 18 lei per kilogram. Cheltuiala pe un an s-ar ridica la 238 de lei. Cu TVA de 5%, costul ar fi de 192,5 de lei.

Sursa: www.capital.ro

Tags: , , , , , , ,