Ordineazilei.ro: Campania TAIE TVA la carne

 

Taie-Tva

Asociatiile patronale din industria carnii vor incepe joi, o campanie pentru reducerea TVA la carne si preparate din carne.
Cu acesta ocazie este lansata si o platforma on-line, http://www.taietva.ro, prin intermediul careia romanii se vor putea implica direct in sustinerea acestei campanii si vor putea urmari demersurile facute in acest sens
Reducerea TVA la carne si preparatele din carne este o prioritate pentru industria de profil din Romania, din acest motiv campania este sustinuta de Federatia Nationala PRO AGRO, impreuna cu Asociatia Romana a Carnii (ARC), Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), in colaborare cu Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).
„Incepem o campanie mai mare de sustinere a unei cote reduse a TVA de 9% la carne si produse din carne in care vor fi implicate toate asociatiile din sector, unde vom avea ca parteneri si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania. Speram sa informam opinia publica despre impactul acestei masuri. Vom trece chiar la manifestari in fata Ministerului Agriculturii, pentru ca vrem sa aratam ce se intampla pe acest segment, respectiv cat este TVA in Uniunea Europeana, cum influenteaza consumul si industria, care este influenta asupra bugetului si la raft. Campania se va derula pana in luna septembrie, practic intre alegerile europarlamentare si cele prezidentiale”, a declarat presedintele ARC, Radu Timis, in data de 11 martie.
De asemenea, in 20 martie, vicepresedinte al Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, Liviu Harbuz anunta ca o cota redusa de TVA la carne si produse din carne ar putea fi aplicata incepand cu luna august, dar numai dupa ce masura va fi discutata cu Fondul Monetar International.
„Pregatim scaderea TVA la carne si produse din carne, dar si la legume-fructe si ulterior la lapte si produse din lapte. Calendarul presupune ca in august sa incepem pentru carne si produse din carne”, a spus Liviu Harbuz.
Reprezentantii companiilor si cei ai patronatelor de profil considera ca reducerea TVA la carne, preparate din carne si peste este cea mai importanta masura ce ar trebui aplicata in perioada urmatoare si care ar putea avea efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, mai ales ca sectorul se confrunta si cu o evaziune fiscala pe masura, respectiv de 40% din piata.
Multi producatori romani din industria carnii sunt in pragul insolventei din cauza scaderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gura de oxigen pentru industrie. Valoarea pietei totale de carne, respectiv carne de pui, de porc si preparate, este estimata la 3,2 miliarde de euro.

Sursa: www.ordineazilei.ro

Tags: , , , , , , ,